• Fakty i mity na temat jajek
    Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Czas odróżnić fakty od mitów.
  • Na mały i większy głód
    Przekąska, smakołyk, a może jednak coś więcej? Zobacz 10 powodów, dla których jogurt powinien być ważnym składnikiem codziennej diety. Tu chodzi o twoje zdrowie.
  • Wielbłąd
    Mleko od wielbłąda ma mniej tłuszczu od mleka krowiego, smakuje jak kremówka i mimo, że jest słodkie, zalecane jest chorym na cukrzycę. Jakie jeszcze ma zalety?
  • Dieta - kanapka
    Długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życia – wykazały badania prof. Macieja Banacha i jego zespołu.
  • Operacja. Chirurdzy przy stole operacyjnym
    Wrocławscy naukowcy pracują nad modyfikacjami jednego z ludzkich białek – FGF1, które mogłyby znaleźć zastosowanie w leczeniu trudno gojących się ran, chorób niedokrwiennych, czy cukrzycy. W przyszłości białko to może być nośnikiem leków do komórek nowotworowych.
  • Grillowane owady
    Szacuje się, że na świecie ponad 2 mld ludzi codziennie spożywa owady; dla wielu ludzi to jedyny mięsny posiłek bogaty w białko, cukry i witaminy. Mrówki, pluskwiaki, pasikoniki czy larwy motyli jada się w krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej – opowiada zoolog dr Radomir Jaskuła.
  • Białko w diecie
    Źródłem cennego białka są nie tylko ryby czy mięso, ale również awokado i suszone morele. Zobacz, które produkty obfitują w proteiny. O niektórych pewnie nawet nie pomyślałeś.
  • Stek
    Ile mięsa powinniśmy jeść w tygodniu? Czym można zastąpić mięso w diecie?
  • Krewetki
    Jest kilka rodzajów krewetek. Różnią się one barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie. Krewetki są doskonałym źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 100 g krewetek to zaledwie 18 g białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 100 gram to tylko 86 kcal. Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor.
  • Ryby w puszczce
    Jeśli w naszej diecie znajdzie się nadmiar pewnych składników, organizm może zacząć się buntować. Białko pełni bardzo ważną rolę, ale jego zbyt duża ilość może spowodować przykre dolegliwości. Pogarsza się nastrój, nerki zaczynają gorzej pracować, powstają kłopoty z przewodem pokarmowym, oddech jest nieprzyjemny.