• Grzyby marynowane
    Wczesna jesień to czas leśnych wędrówek, spacerów i bardzo popularnego w Polsce grzybobrania. Nic dziwnego – grzyby podnoszą i uszlachetniają walory smakowe zup, sosów i świątecznych dań. To prawdziwa uczta dla podniebienia, ale w pełni bezpieczna tylko dla tych, którzy się na grzybach znają. Spożycie trujących okazów w najlepszym wypadku może się skończyć poważnymi problemami żołądkowymi, a w najgorszym – nawet śmiercią.
  • Ból brzucha
    Jeśli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka i podwyższona temperatura, należy natychmiast wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza – zaleca GIS. W przypadku zatrucia grzybami ważna jest szybka reakcja – podkreśla.
  • Melisa
    Jeśli mamy problemy z trawieniem, nie musimy wcale faszerować się tabletkami. Natura może przyjść nam z pomocą.
  • Ból brzucha
    Menu w świąteczne dni rzadko bywa dziełem przypadku - dobór potraw jest zwykle dokładnie przemyślany i bardziej ambitny niż w przypadku codziennego jadłospisu. Nic więc dziwnego, że zachowanie umiaru w jedzeniu przy suto zastawionym świątecznym stole to wyzwanie, któremu są w stanie podołać tylko nieliczni.
  • Do nieprzyjemnych skutków przejedzenia należy zgaga, wzdęcia i zaparcia
    Tłusty żurek z białą kiełbasą, jajka w majonezie, mazurek polewany czekoladą – temu nie sposób się oprzeć, prawda? Tylko że potem dopadają cię nieprzyjemne dolegliwości. Zanim jednak sięgniesz po leki, skorzystaj z naturalnych sposobów na przejedzenie. Oto zioła i przyprawy, które przyniosą ulgę przeciążonemu żołądkowi.