• Brokuły chronią przed rakiem
    Wiele badań naukowych dowiodło, że dieta obfitująca w antyoksydanty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Najwięcej przeciwutleniaczy jest zaś w świeżych warzywach i owocach. Prawdziwą bombę tych i innych substancji antyrakowych znajdziesz w zielonym koktajlu. Oto przepis.
  • Oliwki i pomidory
    W prosty sposób możesz sobie pomóc. Wystarczy, że będziesz używać takich składników jak: oliwa, pomidory, brokuły, czy tłuste ryby. Są to produkty, dzięki którym zachowasz młody wygląd skóry.
  • Truskawki
    Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek. Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Do produktów o największej zawartości wody należą oczywiście świeże owoce i warzywa. Jakie?
  • Brokuły
    Brokuł to inaczej zielony kalafior. Brokuły mają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw. W smaku są delikatniejsze od kalafiora. Brokuły mają działanie przeciwzapalne, zapobiegają alergii i mają dużo błonnika. Można je komponować z wieloma potrawami.
  • Zielone smoothie
    Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy, bo szczególnie zależy nam na szczupłej sylwetce i zdrowym wyglądzie. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie są najświeższe, bogate w liczne witaminy i minerały. Jednym z warzyw, które sprzyja byciu fit, są brokuły!
  • Najzdrowsze produkty
    Niektóre z nich mamy w codziennej diecie. Mogą być niedrogie i łatwo dostępne. Zwykle ich nie doceniamy i szukamy dla nich egzotycznych zamienników. Niepotrzebnie. Zobacz, które produkty są najzdrowsze.
  • Dieta, która wzmacnia odporność
    Sezon przeziębień w pełni. Jeśli chcesz uchronić się przed infekcją, zwróć szczególną uwagę na to, co jesz. Są produkty, które zawierają witaminy, minerały i składniki odżywcze, które budują odporność.
  • Brokuły
    Słyną z właściwości antynowotworowych i hamowania procesu starzenia. Zawarty w nich związek fitochemiczny - sulforafan - został wykorzystany w nowych tabletkach na zwyrodnienie stawów.
  • Brokuły
    Uważane są za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Lubią je osoby na diecie odchudzającej, bo mają niewiele kalorii. Uczeni przekonują, że chronią przed rakiem, i to tym, który atakuje już młodych ludzi.
  • Brokuły
    Dlatego jedzmy je jak najczęściej - zachęcają lekarze i dietetycy. I choć większości z nas kojarzą się wyłącznie z zupą krem lub sałatką, tak wcale być nie musi - przekonuje w rozmowie z IAR kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak.