• Kiedy gluten szkodzi?
    Obecnie diagnozowana jest coraz częściej i to – wbrew obiegowe opinii – u osób dorosłych. Nieleczona prowadzi do groźnych chorób, w tym do nowotworu jelita cienkiego. O tym, co trzeba wiedzieć o chorobie, rozmawiamy z Grażyną Grażyna Konińską z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Doktoranta z olsztyńskiego oddziału PAN zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiaki u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Celiakia, określana również mianem choroby trzewnej lub choroby glutenowej, to schorzenie związane z nietolerancją glutenu, czyli białek znajdujących się w ziarnach owsa, żyta, jęczmienia i pszenicy.