• Kiedy gluten szkodzi?
    Obecnie diagnozowana jest coraz częściej i to – wbrew obiegowe opinii – u osób dorosłych. Nieleczona prowadzi do groźnych chorób, w tym do nowotworu jelita cienkiego. O tym, co trzeba wiedzieć o chorobie, rozmawiamy z Grażyną Grażyna Konińską z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
  • kobieta zmęczona w pracy
    Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej, niż choruje na celiakię – przyznali eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie z okazji rozpoczęcia kampanii „Miesiąc bez glutenu”.
  • Kobieta odmawia jedzenia pieczywa
    Szacuje się, że na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, może chorować ok. 400 tys. Polaków, to jest 1 proc. społeczeństwa. Wpływ glutenu na nasze zdrowie jest szeroki - dotyczy nie tylko jelit, ale również… płodności. Już dziś badania wskazują, że celiakia może przyczyniać się do problemów z zajściem w ciążę, zwiększać ryzyko poronień, wczesnych porodów czy powodować zaburzenia erekcji u mężczyzn.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Celiakia uznawana jest za najpoważniejszą nietolerancję pokarmową. Choroba polega na trwałym nieprzyswajaniu glutenu, który zawarty jest w zbożach. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojego schorzenia, a występujące objawy przypisuje innym problemom zdrowotnym. Dlatego też ważne jest, by uświadomić sobie na czym polega choroba, jaki jest jej przebieg, objawy i sposób leczenia.
  • Gluten
    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
  • Jogurt naturalny z płatkami
    Chrupiące płatki z dodatkiem owoców i bakalii to uniwersalna mieszanka dla wszystkich, nawet dla osób na restrykcyjnych dietach. Musli może jednak także służyć konkretnym celom dietetycznym. Sekret tkwi w umiejętnym dobieraniu składników.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Na półkach sklepowych coraz częściej możemy znaleźć produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa. Dieta bezglutenowa stała się jednym z najmodniejszych trendów żywieniowych, który pomaga w dbaniu o zgrabną sylwetkę oraz dobre samopoczucie. Aby móc czerpać maksimum korzyści i przyjemności z ograniczania glutenu w diecie, warto przyswoić kilka cennych wskazówek.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Celiakia, określana również mianem choroby trzewnej lub choroby glutenowej, to schorzenie związane z nietolerancją glutenu, czyli białek znajdujących się w ziarnach owsa, żyta, jęczmienia i pszenicy.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Gluten posądzany jest o powodowanie wzdęć i zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Tymczasem nowe badanie wykazało, że to oskarżenie może być na wyrost, a winne są inne, zdrowe produkty.
  • Amarantus bez glutenu
    Przełom w badaniach nad celiakią - często występującą chorobą układu pokarmowego. Australijscy i holenderscy badacze sfotografowali tę chorobę na poziomie cząsteczek, co ma to doprowadzić między innymi do lepszej diagnostyki.