• Kiedy gluten szkodzi?
    Obecnie diagnozowana jest coraz częściej i to – wbrew obiegowe opinii – u osób dorosłych. Nieleczona prowadzi do groźnych chorób, w tym do nowotworu jelita cienkiego. O tym, co trzeba wiedzieć o chorobie, rozmawiamy z Grażyną Grażyna Konińską z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Doktoranta z olsztyńskiego oddziału PAN zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiaki u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki.
  • Gluten
    Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać – mówili eksperci podczas międzynarodowej konferencji „YOUR DIET, YOUR HEALTH” w Warszawie.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Celiakia, określana również mianem choroby trzewnej lub choroby glutenowej, to schorzenie związane z nietolerancją glutenu, czyli białek znajdujących się w ziarnach owsa, żyta, jęczmienia i pszenicy.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, nie tylko u osób, które mają zdrowotne przesłanki do jej stosowania. Decydują się na nią także Ci, którzy chcą się po prostu zdrowo odżywiać. W sklepach można znaleźć coraz więcej produktów ze znakiem przekreślonego kłosa, a wiele restauracji wprowadza specjalne menu. Z pomocą przychodzą także produkty gotowe - takie jak zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu Dania Babci Zosi.
  • Dziecko chore na celiakię powinno być na diecie bezglutenowej
    Ok. 5 proc dzieci potrzebuje diety bezglutenowej - czasowo lub na zawsze. To chorzy na celiakię i alergie pokarmowe, ale pozytywne efekty zdrowotne zaobserwowano też po wyeliminowaniu glutenu z diety części dzieci z autyzmem i ADHD.