• Kiedy gluten szkodzi?
    Obecnie diagnozowana jest coraz częściej i to – wbrew obiegowe opinii – u osób dorosłych. Nieleczona prowadzi do groźnych chorób, w tym do nowotworu jelita cienkiego. O tym, co trzeba wiedzieć o chorobie, rozmawiamy z Grażyną Grażyna Konińską z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
  • kobieta zmęczona w pracy
    Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej, niż choruje na celiakię – przyznali eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie z okazji rozpoczęcia kampanii „Miesiąc bez glutenu”.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Celiakia uznawana jest za najpoważniejszą nietolerancję pokarmową. Choroba polega na trwałym nieprzyswajaniu glutenu, który zawarty jest w zbożach. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojego schorzenia, a występujące objawy przypisuje innym problemom zdrowotnym. Dlatego też ważne jest, by uświadomić sobie na czym polega choroba, jaki jest jej przebieg, objawy i sposób leczenia.
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Doktoranta z olsztyńskiego oddziału PAN zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiaki u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki.
  • Gluten
    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
  • Kobieta w szortach
    Wielkimi krokami zbliża się sezon bikini oraz kolorowych, letnich sukienek. W czasie wakacji lub urlopu, chcemy prezentować się zjawiskowo, niepowtarzalnie i lekko. Niestety, niektóre produkty sezonowe, dostępne na naszym rynku, mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia. Jak w tym szczególnym okresie zapobiegać takim przypadłościom? Jakich produktów spożywczych unikać, aby zapobiec tzw. „bębnicy”?