• kobieta zmęczona w pracy
    Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej, niż choruje na celiakię – przyznali eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie z okazji rozpoczęcia kampanii „Miesiąc bez glutenu”.
  • Gluten
    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
  • Produkty zbożowe a celiakia
    Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, nie tylko u osób, które mają zdrowotne przesłanki do jej stosowania. Decydują się na nią także Ci, którzy chcą się po prostu zdrowo odżywiać. W sklepach można znaleźć coraz więcej produktów ze znakiem przekreślonego kłosa, a wiele restauracji wprowadza specjalne menu. Z pomocą przychodzą także produkty gotowe - takie jak zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu Dania Babci Zosi.