cholesterol Komu cholesterol nie odpuszcza? Dlaczego jedni mają z nim kłopot, a inni nie? Może być tak, że w jednej rodzinie niektórzy mają wysoki cholesterol, a inni nie, choć podobnie się odżywiają. Czy zawsze przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu jest dieta? A co z genami? Czy wysoki poziom cholesterolu odbiera pamięć? Poznaj fakty i mity Cholesterol LDL, czyli tak zwany zły cholesterol, szkodzi w nadmiarze. Jego za wysoki poziom w organizmie prowadzi między innymi do chorób serca i rozwoju miażdżycy. Niewykluczone też, że może mieć wpływ na pamięć. Jakie są najważniejsze fakty i mity na temat cholesterolu? Czy jajka rzeczywiście szkodzą, gdy chcemy utrzymać cholesterol w ryzach? Mitem jest, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zrezygnować z jedzenia jajek. Prawdą zaś, że jajka zawierają dużo cholesterolu, lecz także wiele innych cennych składników, więc wykluczenie ich z menu nie służy zdrowiu. Reklama 5 ziół, które pomogą zwalczyć nadmiar cholesterolu Za wysoki poziom cholesterolu we krwi to poważny problem zdrowotny, dlatego trzeba go leczyć. Obok farmaceutyków ważna jest także modyfikacja diety. Pomocne w leczeniu jest picie naparów z ziół. Zbyt wysoki poziom cholesterolu objawia się na nogach. To może być PAD Wysoki cholesterol to jedno z najczęstszych schorzeń w Polsce i na świecie. Dotyczyć może nawet 20 mln Polaków. Przez długi czas może nie dawać objawów, dlatego ważne są wszelkie niepokojące sygnały. A te mogą pojawiać się przede wszystkim na nogach. Reklama Nieważne, że ma to większość Polaków. Za wysoki cholesterol i nadciśnienie TRZEBA LECZYĆ! Mitem jest przekonanie, że w wieku starszym nie trzeba leczyć nadciśnienia tętniczego ani hipercholesterolemii - twierdzą eksperci. To błędne przekonanie wyrosło z tego, że obydwa schorzenia występują u większości seniorów. Nawet 60 proc. dorosłych Polaków ma podwyższony cholesterol. Czym to grozi? W Polsce hipercholesterolemia dotyka około 60 proc. dorosłych. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia. Profilaktyka hipercholesterolemii to temat przypadającej na 2 sierpnia "Środy z Profilaktyką" - akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia. "Zawał serca to nie koniec, a początek problemów". Jakie są zalecenia lekarzy? Nawet osoby po zawale serca nie przestrzegają zaleceń lekarzy. Jedynie 20 proc. z nich osiąga właściwy poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) - alarmuje prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego prof. Przemysław Mitkowski. Statyny obniżają ryzyko krwotocznego udaru mózgu Stosowanie popularnych leków obniżających poziom cholesterolu – statyn, ma związek z niższym ryzykiem krwotocznego udaru mózgu – wynika z badania, które publikuje pismo “Neurology”. Im dłużej zażywane są statyny, tym ryzyko jest mniejsze. Kawa może podnieść poziom cholesterolu. To zależy od metody jej parzenia Naturalnie występujące w kawie diterpeny – kafestol i kaweol – przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. To, w jakim stopniu zależy jednak od sposobu parzenia kawy. Najmniej szkodliwa okazała się kawa filtrowana – informują norwescy badacze. Ich wnioski opublikował „British Medical Journal”. Reklama 21 mln Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu, grożący zawałem i udarem Mało prawdopodobne jest, by tzw. dobry cholesterol HDL chronił przed COVID-19, niepokojące jest natomiast, że aż 21 mln Polaków ma zbyt wysoki zły cholesterol LDL grożący zawałem i udarem mózgu, co z kolei może pogorszyć rokowanie u pacjentów z koronawirusem - powiedział kardiolog prof. Maciej Banach. Seniorzy z wysokim poziomem dobrego cholesterolu umierają rzadziej na COVID-19 Osoby powyżej 75. roku życia, mające wysoki poziom lipoprotein o dużej gęstości, tzw. HDL, zwanych dobrym cholesterolem, umierają rzadziej na Covid-19 niż inni seniorzy w tej grupie wiekowej, wynika ze studium przeprowadzonego na zlecenie służb medycznych wspólnoty autonomicznej Madrytu. Jajka (i nie tylko) nadal dzielą Polaków. W jakie mity o cholesterolu wierzymy? Jak wynika z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”, blisko 40% badanych jest przekonanych, że spożywanie dużej ilości jaj w ciągu tygodnia podwyższa znacząco poziom cholesterolu. Co ciekawe, tyle samo ankietowanych (41%) uważa, że ich konsumpcja nie ma znaczenia dla naszego zdrowia. Jak jest z tymi jajkami oraz – co najważniejsze – w jakie mity na temat cholesterolu jeszcze wierzymy? Dieta na wysoki cholesterol Ponad połowa Polaków ma zbyt wysoki cholesterol. W 30 proc. przypadków można z nim walczyć dietą. Wysoki poziom cholesterolu pomaga rozwijać się nowotworom Większość komórek rakowych ginie z powodu stresu w czasie próby tworzenia przerzutu. Cholesterol pomaga im jednak uniknąć tej śmierci - informują badacze na łamach pisma „Nature Communications”. Corocznie co trzecia kobieta umiera z powodu chorób układu krążenia Corocznie aż 35 proc. kobiet na świecie umiera z powodu chorób układu krążenia. To główna przyczyna śmierci w tej grupie - wskazuje dr hab. Agnieszka Olszanecka z Uniwersytetu Jagiellońskiego, współautorka globalnego raportu nt. chorób układu krążenia u kobiet. Skutki pandemii alarmujące: Otyłość, nadciśnienie, wysoki cholesterol... Zamknięci w czterech ścianach w czasie pandemii nie zadbaliśmy dobrze o zdrowie, a skutki tego są alarmujące – ostrzegają specjaliści. Więcej osób ma nadwagę lub jest otyłych, cierpi na nadciśnienie, ma nadmierny we krwi poziom glukozy lub cholesterolu. Dobry i zły cholesterol. Co wiesz na ten temat? Większość cholesterolu w naszych ciałach jest produkowana przez wątrobę zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, tylko niewielka część jest dostarczana z pożywieniem. Potocznie „cholesterolem” nazywa się jego formę transportową w krwi czyli lipoproteiny zawierające w składzie cholesterol. Wysoki poziom „dobrego” cholesterolu a ryzyko zawału. Niepokojąca obserwacja Osoby z wysokim poziomem “dobrego” cholesterolu HDL o dużych cząsteczkach mają zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego. Tylko małe cząsteczki HDL są faktycznie związane ze zmniejszonym ryzykiem zawału – informują naukowcy na łamach “Metabolism: Clinical and Experimental”. Leczenie statynami zmniejsza śmiertelność w sprawie COVID-19 o blisko 25 proc. Zażywanie leków na obniżenie poziomu cholesterolu ma związek z niższym ryzykiem zgonu z powodu COVID-19 o 22-25 proc. - wynika z pracy, którą publikuje pismo „European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy”. następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej