• Domowe wypieki
    O czym pamiętać, by pieczenie było jedynie przyjemnością?
  • Sernik bez pieczenia
    Temperatury na zewnątrz każdego dnia będą coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.
  • Pieczenie ciasta
    Dawno, dawno temu, w czasach kiedy nie było Internetu, cała praktyczna wiedza na temat sprawdzonych sposobów dotyczących prowadzenia domu przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Babcie uczyły swoje córki, a te, swoje. Chociaż może wydawać się, że dziś ta tradycja zanikła, tak naprawdę nadal funkcjonuje, ale w nowej formie – tzw. tipów czy life hacków. Prezentujemy więc kilka ponadczasowych, babcinych trików.
  • Ciasto czekoladowe
    Samar Khanafer to kulinarna blogerka i autorka popularnej książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie".  Czytelnikom dziennik.pl zdradza swój przepis na ciasto czekoladowe z kardamonem oraz różany piernik. Obydwa pochodzą z jej najnowszej książki "Szafran, mięta i kardamon". 
  • Nowy sposób na wielkanocną babę
    Dla niektórych babka piaskowa jest ciastem najsilniej kojarzącym się z Wielkanocą. Możesz ją przyrządzić tradycyjnie lub dokonać pewnych innowacji, które odmienią jej smak i wygląd. Oto porady i przepis!
  • Kuchnię wypełnia zapach świeżo upieczonego ciasta, a Ty nie możesz doczekać się, kiedy skosztujesz ulubionego wypieku. Już wyjmujesz go z piekarnika i nagle okazuje się, że Twoje plany popsuł zakalec. Skąd się wziął i co z nim zrobić? Już podpowiadamy!
  • Czy makowiec może zaskoczyć? Oto pięć przepisów, które udowadniają, że nawet najbardziej tradycyjne ciasto może nabrać niesamowitego charakteru. Wystarczy przygotować je trochę innym sposobem niż zazwyczaj.
  • Ciasto z owocami
    Przekładany kremem śmietanowy tort na bazie masła oraz tłustego mleka i na dodatek suto nasączony alkoholem to rarytas, którego z całą pewnością powinni unikać wszyscy dbający o linię. To jednak wie każdy. A co z coraz powszechniej reklamowanymi tzw. dietetycznymi słodyczami? Czy dzięki nim podczas odchudzania możemy pozwolić sobie na odrobinę luzu czy też mamy do czynienia z kolejnym „chwytem marketingowym”?
  • Pieczenie ciasta
    Nie każdy jest kulinarnym mistrzem, a jednak wszystkim zależy na tym, by domowe wypieki zachwycały rodzinę i gości..
  • Przygotowywanie ciasta
    Nie każdy jest kulinarnym mistrzem, a jednak wszystkim zależy na tym, by nasze wypieki zachwycały rodzinę i gości. Jeśli chcemy, by pieczenie było tylko przyjemnością, warto pamiętać na przykład o tym, żeby zawsze przesiewać mąkę do wypieków, a jajek nie dodawać bezpośrednio do masy, tylko do miseczki, by wcześniej sprawdzić ich świeżość. Tym sposobem nie zmarnujemy całego ciasta. Sprawdź kuchenne triki na udane wypieki.