co jeść Dieta na lepszą płodność. Co jest dobre dla NIEJ? Przyszła mama powinna szczególnie dbać o swoją dietę. Niedobory pokarmowe mogą prowadzić do zaburzeń hormonalnych, które z kolei mogą wpływać na cykl menstruacyjny i owulację. Dieta na lepszą płodność. Co jest dobre dla NIEGO? Dieta ma istotny wpływ na płodność mężczyzny. Zdrowe odżywianie, bogate w kluczowe witaminy i minerały, jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego, wpływa na kondycję plemników i ich zdolność do zapłodnienia. Skóra gładka, jędrna i „zdrowo opalona” dzięki diecie. Co jeść? Wzbogacenie codziennej diety o niektóre owoce i warzywa może nadać skórze kolor i blask przypominające opaleniznę. Reklama Wrzody żołądka tego nie lubią! Co jeść, by zwalczyć chorobę? Choroby wrzodowej nie wyleczymy dietą, ale odpowiednie posiłki mogą wspomóc terapię, łagodzić dolegliwości. Badania wykazały, że niektóre składniki żywności pomagają w walce z Helicobacter pylori. Jakie produkty są wskazane, a których lepiej unikać. Co lubi twój mózg? Ta dieta nakarmi twoje szare komórki Myślisz tak, jak jesz – produkty, które lądują na twoim talerzu poprawiają (lub pogarszają) pracę mózgu. Jaka dieta dobrze wpływa na pamięć? Reklama Dlaczego warto jeść gruszki? 10 zaskakujących korzyści Gruszki to bardzo zdrowe owoce, a początek jesieni to czas najbardziej obfitych zbiorów gruszek. Nieważne, czy lubisz gruszki bardziej twarde, chrupiące czy miękkie i rozpływające się w ustach. Ważne, żeby często po nie sięgać. Bo jak się okazuje, mają wiele prozdrowotnych właściwości. Na przykład wspomagają pracę serca, utrzymują skórę i oczy w dobrej kondycji, a nawet… wzmacniają kości. Są przekąski, które nie tuczą. Ale są i takie, przez które mamy udar mózgu. WNIOSKI z badania Co czwarta osoba niweczy zalety zdrowych posiłków niezdrowymi przekąskami, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia – informuje „European Journal of Nutrition”. Protokół autoimmunologiczny - dla kogo jest ta dieta i jak działa? Dla osób, które zmagają się ze schorzeniami z autoagresji specjaliści opracowują specjalny system żywienia. Nazywa się on protokół autoimmunologiczny. W takiej diecie eliminuje się wiele zwykle spożywanych produktów i wprowadza się biologicznie aktywne substancje ochronne. Naukowcy przekonują: Do pieczywa warto dodawać zmieloną łuskę gryki Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przekonują, że do wypieku pieczywa warto dodawać zmielonej łuski gryki. Takie pieczywo jest bogatsze w błonnik i związki o udowodnionych właściwościach przeciwutleniających. Ta dieta wydłuża życie. Zmniejsza o 25 proc. ryzyko zgonu z różnych przyczyn Dieta przyjazna dla środowiska - oparta na roślinach, w tym warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, olejach roślinnych - zmniejsza o 25 proc. ryzyko zgonu z różnych przyczyn, wykazały badania. Reklama BÓB jest sycący i zdrowy. To świetny zamiennik mięsa nie tylko dla wegan Sezon na ból trwa w lipcu i sierpniu, a świeży bób jest najsmaczniejszy. Nie przegap tego! Jedz bób do woli, nawet gdy dbasz o linię, bo jest niskokaloryczny i zapewnia uczucie sytości na długo. Dieta śródziemnomorska dba o serce kobiet. Chroni przed przedwczesną śmiercią Według obszernej analizy dostępnych badań tzw. dieta śródziemnomorska średnio o 25 proc. zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, a także redukuje ryzyko śmierci u kobiet. Przyczyniać się do tego mogą różnorodne mechanizmy. Co lubią twoje stawy? Ta dieta wzmocni twój układ ruchu, ukoi bólowych Siedzący tryb życia, zabieganie i zestresowanie, nieodpowiednia dieta plus czynniki genetyczne sprawiają, że na problemy ze stawami narzekają coraz młodsze osoby. Reumatyzm nie jest już chorobą seniorów, a o stawy warto zacząć dbać już za młodu. Dużą rolę odgrywa tu dieta. Dieta dla seniora - te warzywa pomogą zachować zdrowie! Dobrze zbilansowana dieta jest ważna dla zachowania zdrowia w miarę postępowania procesu starzenia. Dzięki prawidłowemu odżywianiu łatwiej jest utrzymać prawidłową masę ciała, dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych, a także zachować wigor i energię. To właśnie dobrze dobrana dieta pozwala zredukować ryzyko rozwoju większości przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. Właściwa, CZYLI JAKA?, dieta wspiera odporność w walce z wirusami. Nowe ustalenia Właściwa dieta, uzupełniona dodatkowo o witaminy A, D, E i C, wspiera odporność organizmu i wpływa na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej - potwierdziły badania naukowców z bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. To napędza plagę otyłości! Naukowcy wskazują konkretny składnik diety Niedostateczna ilość białka w diecie prowadzi do przejadania się kaloriami i tycia - wskazuje szeroko zakrojone, australijskie badanie. Szczególnie korzystne jest dostarczenie białka na śniadanie - sugerują wyniki. Nie jemy zdrowiej niż w poprzednim wieku! Wyniki badania diety w skali globalnej Jak wykazały badania przeprowadzone w 185 krajach, w skali globalnej diety nie są obecnie dużo zdrowsze niż 30 lat temu – informuje pismo „Nature Food”. Obfite śniadania zmniejszają głód. Czy pomagają w utracie wagi? To, czy największy posiłek spożywa się wcześnie rano czy też późnym popołudniem, w żaden sposób na wpływa na to, jak organizm metabolizuje kalorie, a więc nie ułatwia chudnięcia - wynika z nowego badania opublikowanego w „Cell Metabolism”. Oto najskuteczniejszy sposób zapobiegania zawałom i udarom u osób z nadciśnieniem Zmiany stylu życia, zwłaszcza diety, w celu zmniejszenia skurczowego ciśnienia krwi do wartości poniżej 130 mm Hg mogą zapobiec w USA 26 tys. zawałów serca i udarów oraz obniżyć koszty opieki zdrowotnej w najbliższych latach – poinformowano na konferencji American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions w San Diego. Jedzenie ma znaczenie – 10 produktów, które pokochają twoje oczy Zgubienie nadprogramowych kilogramów, regulowanie ciśnienia tętniczego, wzmacnianie zdrowia naszych oczu – wszystkie wymienione cele zdrowotne mają jeden mianownik – zbilansowaną dietę. Podczas gdy stosunkowo dużo wiemy o wpływie odżywiania na sylwetkę czy minimalizowanie ryzyka chorób cywilizacyjnych, większe trudności może przynieść określenie zależności między tym co jemy a jakością widzenia. następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej