co jeść Co lubi twój mózg? Ta dieta nakarmi twoje szare komórki Myślisz tak, jak jesz – produkty, które lądują na twoim talerzu poprawiają (lub pogarszają) pracę mózgu. Jaka dieta dobrze wpływa na pamięć? Właściwa, CZYLI JAKA?, dieta wspiera odporność w walce z wirusami. Nowe ustalenia Właściwa dieta, uzupełniona dodatkowo o witaminy A, D, E i C, wspiera odporność organizmu i wpływa na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej - potwierdziły badania naukowców z bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. To napędza plagę otyłości! Naukowcy wskazują konkretny składnik diety Niedostateczna ilość białka w diecie prowadzi do przejadania się kaloriami i tycia - wskazuje szeroko zakrojone, australijskie badanie. Szczególnie korzystne jest dostarczenie białka na śniadanie - sugerują wyniki. Reklama Nie jemy zdrowiej niż w poprzednim wieku! Wyniki badania diety w skali globalnej Jak wykazały badania przeprowadzone w 185 krajach, w skali globalnej diety nie są obecnie dużo zdrowsze niż 30 lat temu – informuje pismo „Nature Food”. Obfite śniadania zmniejszają głód. Czy pomagają w utracie wagi? To, czy największy posiłek spożywa się wcześnie rano czy też późnym popołudniem, w żaden sposób na wpływa na to, jak organizm metabolizuje kalorie, a więc nie ułatwia chudnięcia - wynika z nowego badania opublikowanego w „Cell Metabolism”. Reklama Oto najskuteczniejszy sposób zapobiegania zawałom i udarom u osób z nadciśnieniem Zmiany stylu życia, zwłaszcza diety, w celu zmniejszenia skurczowego ciśnienia krwi do wartości poniżej 130 mm Hg mogą zapobiec w USA 26 tys. zawałów serca i udarów oraz obniżyć koszty opieki zdrowotnej w najbliższych latach – poinformowano na konferencji American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions w San Diego. Jedzenie ma znaczenie – 10 produktów, które pokochają twoje oczy Zgubienie nadprogramowych kilogramów, regulowanie ciśnienia tętniczego, wzmacnianie zdrowia naszych oczu – wszystkie wymienione cele zdrowotne mają jeden mianownik – zbilansowaną dietę. Podczas gdy stosunkowo dużo wiemy o wpływie odżywiania na sylwetkę czy minimalizowanie ryzyka chorób cywilizacyjnych, większe trudności może przynieść określenie zależności między tym co jemy a jakością widzenia. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie Coraz więcej dzieci choruje na otyłość. WHO alarmuje, że już co dziesiąte dziecko jest otyłe, ale to polskie dzieci tyją najszybciej w Europie - przekazała w środę, 31 sierpnia, Federacja Związków Pracodawców Ochrony Zdrowia Porozumienie Zielonogórskie. Ten składnik spowalnia proces starzenia się. Co jeść, by zachować młodość? Przyjmowanie tauryny może pomóc w walce z wolnymi rodnikami, powodującymi stres oksydacyjny i przyspieszającymi starzenie się tkanek – informują naukowcy z Uniwersytetu Sao Paulo w Brazylii. Korzyści i ryzyka związane z przyjmowaniem tauryny są wciąż badane, więc odradzają zażywanie suplementów bez konsultacji z lekarzem. Sezon grillowy to wyzwanie dla układu pokarmowego. Jak o niego zadbać? Choć wszyscy kochamy spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy grillu, to menu takich przyjęć bywa sporym wyzwaniem dla naszego układu pokarmowego. Tłuste mięsa, kaloryczne sosy, a do tego nierzadko alkohol to mieszanka, która jest wyzwaniem m.in. dla wątroby. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej