Każdej przyszłej mamie zależy, by zapewnić swojemu dziecku wszystko to, co najlepsze. Już od momentu poczęcia troszczy się o swojego maluszka, zwracając uwagę na styl życia oraz odpowiedni sposób żywienia. Choć ilość informacji oraz rekomendacji w zakresie właściwego postępowania dietetycznego może wydawać się dla kobiety zbawienna, niektóre z nich niekoniecznie są zgodne z aktualnymi wytycznymi i zaleceniami ekspertów. Poznaj jedne z najpopularniejszych faktów i mitów na temat prawidłowego odżywiania podczas ciąży.
Dieta ciężarnych wymaga uwagi. Na przestrzeni lat powstało wiele spornych kwestii dotyczących tego, co powinna jeść kobieta spodziewająca się dziecka, a czego kategorycznie ma unikać.
Zakaz picia kawy, jedzenia słodyczy i przekąsek, konieczność rezygnacji z diety wegetariańskiej oraz „jedzenia za dwoje” to tylko niektóre z popularnych mitów na temat diety w ciąży. Czego faktycznie unikać, a co należy spożywać w czasie tego szczególnego okresu?
Przygotowania do ciąży często wymagają zmiany diety, odstawienia używek i uregulowania masy ciała, warto przy tym wspomóc się kwasami Omega-3. Dlaczego są także ważne w staraniach o dziecko?
Właściwe żywienie w ciąży ma zbawienny wpływ na zdrowie matki i rozwijającego się w jej łonie maluszka. Dieta bogata w odpowiednie substancje odżywcze, mikro- i makroelementy, pozwoli przyszłej mamie cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem i zdrowiem, lecz także prawidłowym rozwojem jej dziecka. Będzie też wsparciem w budowaniu odporności i ochroną przed infekcjami.
Codzienne posiłki mają bardzo duży wpływ na naszą płodność. Niedobór (bądź nadmiar) pewnych składników w organizmie może przyczyniać się do zaburzeń hormonalnych i obniżenia jakości nasienia. Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie pary, która planuje dziecko?
Problemy zdrowotne, nadwaga, podatność na infekcje… okazuje się, że nie zawsze mamy na nie wpływ. Uczeni zaobserwowali, że dieta matki wpływa na to, jak zdrowy będzie jej potomek przez całe swoje życie.