• Mit#1 – Węglowodany tuczą
    Wokół przekąsek narosło wiele mitów – kojarzone są ze złymi nawykami żywieniowymi, szkodliwym tłuszczem i spontanicznym, niekoniecznie zdrowym, podjadaniem. Dla innych to idealny sposób na uzupełnienie energii pomiędzy posiłkami. Jak nie pogubić się w labiryncie dietetycznych porad? Podpowiadamy, przedstawiając przekąskowe fakty i – jednocześnie – obalając niesłuszne tezy.
  • Dieta - kanapka
    Długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życia – wykazały badania prof. Macieja Banacha i jego zespołu.
  • Trening w domu
    - Przede wszystkim nie możemy wyjść na trening na czczo - powiedziała dietetyk Justyna Mizera. Kiedy możemy wypić jedynie kawę z olejem kokosowym, a kiedy powinniśmy przygotować sobie koktajl dostarczający węglowodany i tłuszcze?
  • Owsianka z jabłkami
    Jedni nie wyobrażają sobie bez niej śniadania, inni traktują ją jako znienawidzone danie z dzieciństwa. Mowa o owsiance, która uznawana jest za jeden z najzdrowszych posiłków. Jakie zawiera wartości odżywcze i dlaczego warto ją jeść?
  • Dlaczego nie mogę schudnąć?
    Podobno odchudzanie nie jest trudne, jeśli mamy dobrą strategię i się jej trzymamy. Strategia ta jednak musi być przemyślana i nie mogą wkraść się w nią żadne dietetyczne pułapki, kulinarne grzeszki i inne żywieniowe błędy.
  • Jajka na śniadanie
    Dziecko, tuż przed wyjściem do szkoły, powinno spożyć zdrowe i sycące śniadanie. Pierwszy posiłek jest najważniejszy – to od niego zależy, czy uczeń będzie od rana pełen energii i zapału do pracy czy ospały i rozleniwiony. Podpowiadamy, jak skomponować śniadanie, które nasyci i pomoże się dziecku skoncentrować, a przy tym będzie dobrze smakować.
  • Kobieta jedząca makaron
    Nie cichnie dyskusja na temat składników diety, które utrudniają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Tłuszcze, a może węglowodany? Uczeni przeanalizowali dane z 53 badań, które objęły niemal 67 tys. wolontariuszy, i wskazują winnego otyłości.
  • Platki zbożowe
    27 procent uczniów szkół podstawowych i ponad 40 procent gimnazjalistów nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. A jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - przypominają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w obchodzonym dziś Europejskim Dniu Śniadania.