• Jak rozpoznać cukrzycę?
    Mówi się, że cukrzyca lubi rozwijać się w ukryciu. Niektóre jej objawy można bowiem pomylić na przykład z przepracowaniem czy kiepską dietą. Tymczasem są one dość charakterystyczne dla tej choroby. Poznaj je.
  • Ocet jabłkowy
    Ocet jabłkowy od lat ceniony jest za właściwości zdrowotne. Przeprowadzone badania potwierdziły, że działa antybakteryjnie, obniża poziom glukozy we krwi i może pomagać w odchudzaniu.
  • Mężczyzna bada poziom cukru glukometrem
    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje cukrzycę jako jedno z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku. Jest to pierwsza i jak dotąd jedyna choroba niezakaźna, która została uznana przez Organizacje Narodów Zjednoczonych za epidemię naszego wieku.
  • Warzywa
    Dieta niskokaloryczna polegająca na spożywaniu przez trzy miesiące zaledwie 850 kalorii dziennie może cofnąć rozwój cukrzycy typu 2 – twierdzą brytyjscy naukowcy.
  • Cukier na łyżce
    Jaki wpływ ma na nas cukier? Dietetyk Jakub Mauricz odpowiada.
  • czekolada
    Kilka kostek prawdziwej czekolady dostają ze szpitalnym obiadem lub podwieczorkiem chorujący na cukrzycę pacjenci Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Choć choroba ta narzuca pewne rygory, to nie oznacza rezygnacji ze słodkich przyjemności.
  • Badanie glukometrem
    27 czerwca, w rocznicę odkrycia insuliny obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Z roku na rok rośnie liczba chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu 2. Cukrzyca nie bez powodu określana jest mianem choroby cywilizacyjnej, raport Światowej Organizacji Zdrowia WHO stwierdza, że do 2030 r. cukrzyca będzie jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Warto przyjrzeć się bliżej przyczynom cukrzycy, gdyż świadomość czynników generujących rozwój choroby okazuje się pomocna w profilaktyce cukrzycy. A zdrowy styl życia ma wartość zarówno profilaktyczną, jak i wspomagającą terapię cukrzycy.
  • Dietetyczny talerz
    Ileż to razy między nami kobietami prowadziłyśmy tego typu dialogi: „Ćwiczę, jem tylko sałatę, a waga ani drgnie!”. Jedną z przyczyn może być insulinooporność.
  • Kobieta bada się glukometrem
    W Polsce liczba osób cierpiących z jej powodu sięga już 2,6 miliona. Uznaje się, iż co szósty chorujący nie wie o swoim schorzeniu. Ci świadomi choroby lub jej zagrożenia niespiesznie udają się na badania - ponad połowa chorych trafia do specjalistów w chwili gdy pojawiają się nie objawy, a powikłania. Cukrzyca, bo o niej mowa, w pełni zasłużyła na miano choroby cywilizacyjnej, jednak tytuł ten może odebrać jej współczesna medycyna oraz coraz większa samoświadomość pacjentów.
  • Słodzenie herbaty
    Według Światowej Organizacji Zdrowia dziennie możemy zjeść 5 łyżeczek cukru. Tymczasem statystyczny Polak zjada miesięcznie 3,5 kg cukru, z czego 1 kg to ten w torebkach, a reszta ulokowana jest w innych produktach. Jakich? Dlaczego jest szkodliwy? Kiedy cukier pojawił się w Europie?