• Otyłe niemowlę
    Co trzeci maluch w wieku 5–36 miesięcy ma nieprawidłową masę ciała, a wśród starszych dzieci odsetek ten wcale nie jest mniejszy. Okres 1000 pierwszych dni życia dziecka, liczony od poczęcia, jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju i ograniczania ryzyka wystąpienia otyłości.
  • Rozmowa matki z córką
    Mamo, jestem zbyt gruba! Wszystkie koleżanki w klasie są szczuplejsze ode mnie! – jeśli nie raz słyszałaś z ust swojej pociechy takie sformułowania, to znak, że twoja nastoletnia córka zaczęła zwracać uwagę na swoją wagę. Odchudzanie nastolatków to temat, który nie bez powodu budzi liczne wątpliwości. Jak rozmawiać o wadze z dorastającą córką? Podpowiada Paulina Buraczewska, dietetyk, ekspert Kreacji Ciała.
  • Rodzic podaje dziecku wodę
    Wiele dzieci nie jest odpowiednio nawodnionych, a jeśli wypijają płyny, to często są one niewłaściwe – alarmują specjaliści. Zaledwie 35 proc. matek maluchów w wieku 6-8 lat wie, ile ich pociechy powinny wypijać wody i innych płynów – wykazał sondaż TNS Polska.
  • Dzieci jedzą warzywa
    Co powinny jeść dzieci, a których produktów żywieniowych unikać? Jak nauczyć całą rodzinę zdrowych nawyków żywieniowych?
  • Paulina Smaszcz-Kurzajewska
    Jeśli sami nigdy nie zjemy pomidora, to są małe szanse, że zje go nasze dziecko – podkreśla Paulina Smaszcz-Kurzajewska. Zdaniem dziennikarki to rodzice powinni wpajać dzieciom prozdrowotne nawyki żywieniowe. Tymczasem dorośli sami bardzo źle się odżywiają. Aby propagować zasady zdrowego odżywiania od najmłodszych lat, Paulina Smaszcz-Kurzajewska została ambasadorką programu „Śniadanie daje moc”.
  • Marchewka
    Pierwsze 1000 dni życia to czas, w którym organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy na działanie szkodliwych czynników, dlatego wymaga specjalnej diety. Zdaniem ekspertów najczęstszym błędem popełnianym przez rodziców jest ocenianie produktów pod kątem smaku, zapachu czy wyglądu. Kryteria te nie są wystarczające, aby ocenić, czy pożywienie dla najmłodszych spełnia rygorystyczne normy.
  • Dziewczyna jedząca zupę
    Od 1 września ma zacząć obowiązywać ustawa, która zakazuje śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Tymczasem, dzieci i młodzież bardzo często nie potrafią rozpoznać zdrowego posiłku.
  • Posiłek w przedszkolu
    Jadłospis w polskich żłobkach i przedszkolach rażąco odbiega od standardów zdrowego żywienia. Jest za dużo soli i cukru, a zbyt mało warzyw. Zdaniem ekspertów wynika to głównie z braku wiedzy na temat żywienia dzieci. Zmienić to ma program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, w którym uczestniczy blisko czterysta placówek. 76 proc. z nich już wprowadziło zmiany w jadłospisach najmłodszych.
  • Dzieci jedzą lody
    Niewłaściwa dieta wpływa na niepożądane zachowania dzieci - przypominają fachowcy. Lista produktów, które niekorzystnie wpływają na nasze pociechy jest długa, a prym wśród nich wiedzie cukier - podkreśla doradca żywieniowy i moderatorka programu Zdrowyprzedszkolak.org Katarzyna Tyczyńska.
  • Przeziębione dziecko
    Zawsze troszczą się o swoje dzieci, pomagają im przetrwać trudne chwile i podnoszą na duchu. Mamy, choć często niedoceniane, są największą skarbnicą domowych receptur wzmacniających odporność. Jakie są ich sposoby?