• Kobieta trzyma niemowlaka
    Na etapie rozszerzania diety na młodego smakosza czekają kulinarne przygody z warzywami, owocami, później zaś z produktami zbożowymi, mięsem czy nabiałem. Wprowadzenie zbóż do diety często wywołuje u rodziców wiele pytań. Które produkty zbożowe zawierają gluten? Czy jest on niezbędny w diecie najmłodszych? Czy należy obawiać się potencjalnej alergii? Kiedy wprowadzić go do jadłospisu niemowlęcia? Wszystkie te wątpliwości można rozwiać w zaledwie kilka minut – dokładnie tyle, ile zajmuje przeczytanie poniższych wskazówek.
  • Dziecko chore na celiakię powinno być na diecie bezglutenowej
    Ok. 5 proc dzieci potrzebuje diety bezglutenowej - czasowo lub na zawsze. To chorzy na celiakię i alergie pokarmowe, ale pozytywne efekty zdrowotne zaobserwowano też po wyeliminowaniu glutenu z diety części dzieci z autyzmem i ADHD.
  • Niemowlę z herbatnikiem
    Większość matek nie przestrzega norm żywienia w karmieniu swoich dzieci – wynika z badań. Skutki niewłaściwego odżywiania niemowląt i małych dzieci zobaczymy za wiele lat, ale mogą one być opłakane – alarmują specjaliści. Oto najczęściej spotykane błędy.
  • Maluch ma swoje potrzeby i swój gust. Czego nie powinno zabraknąć w jego diecie?
    Zdrowe nawyki żywieniowe są ważne dla całej rodziny, jednak szczególne znaczenie mają one dla dzieci. To, co jedzą nasze pociechy ma wpływ na ich kondycję – nie tylko obecną, ale i przyszłą. Rolą rodziców jest więc takie ułożenie codziennego menu, aby dostarczyć podopiecznym niezbędne elementy, potrzebne im do rozwoju. Co powinno jeść i pić dziecko w poszczególnych etapach życia?