• Dieta dziecka
    Dlaczego tak ważne jest pięć porcji warzyw i owoców w codziennej diecie dzieci? – odpowiada dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie
  • Dziecko trzyma pomidora
    Sezon letni jest idealnym momentem, żeby wprowadzić do jadłospisu naszego dziecka owoce i warzywa, czyli źródło witamin niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju. Czy jesteśmy w stanie tak skomponować dietę dziecka, aby zapewnić mu optymalną i kompletną dawkę witamin? Polacy uważają, że tak, pomimo, że aż 84 proc. z badanych nie podaje swoim dzieciom witamin albo robi to od czasu do czasu. Czy robimy słusznie?
  • Przeziębione dziecko
    Zawsze troszczą się o swoje dzieci, pomagają im przetrwać trudne chwile i podnoszą na duchu. Mamy, choć często niedoceniane, są największą skarbnicą domowych receptur wzmacniających odporność. Jakie są ich sposoby?
  • Niemowlę z herbatnikiem
    Większość matek nie przestrzega norm żywienia w karmieniu swoich dzieci – wynika z badań. Skutki niewłaściwego odżywiania niemowląt i małych dzieci zobaczymy za wiele lat, ale mogą one być opłakane – alarmują specjaliści. Oto najczęściej spotykane błędy.
  • Dlaczego warto jeść otręby?
    Pszeniczne, żytnie, orkiszowe czy też owsiane. Otręby warto dodawać do muesli, sałatek, sosów, a nawet zup. Dlaczego?
  • Nie wszystkie produkty zbozowe zapewnią dziecku tyle samo energii
    Kasza, ryż, przeróżne wypieki, no i oczywiście – pieczywo. Produkty zbożowe to podstawa naszej diety. Nie wszystkie są równie zdrowe dla rozwijającego się organizmu przedszkolaka. Po które sięgać? Oto, co zaleca doradca żywieniowy.