• Matka z córką na obiedzie
    Dietetyk Aneta Łańcuchowska powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o błędach żywieniowych w diecie dziecka.
  • Dziewczynka skacze po kałużach
    Według polskich Mam szczęśliwe dzieciństwo składa się z trzech kluczowych filarów: zabawy, aktywności i energii, miłości i kochającej rodziny oraz zdrowia (w tym zdrowego jedzenia i picia). Jak wynika z badania Maison & Partners 1 przeprowadzonego na zlecenie marki Kubuś, ponad połowa polskich Mam uważa, że szczęśliwe dzieciństwo jest szczególnie ważne z punktu widzenia budowania poczucia własnej wartości u dziecka, a co trzecia ma poczucie, że dzięki temu wyrośnie na dobrego człowieka.
  • Jak oszukać przeznaczenie?
    Geny tylko w 20 proc. wpływają na organizm, pozostała część to oddziaływanie otoczenia, a szczególnie diety i środowiska zewnętrznego. Takie wnioski przynoszą wyniki badań naukowców, zajmujących się epigenetyką, czyli nauką, która od lat bada związek między czynnikami dietetycznymi i środowiskowymi a ich wpływem na ekspresję lub wyciszenie genów.
  • Rodzinne śniadanie
    Wyniki badań podają, że wspólne rodzinne śniadanie działa jak zastrzyk dobrej energii dla dziecka. Poza tym przyczynia się do wytwarzania serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, w jego organizmie. Jak zapewnić dziecku odpowiednią „dawkę szczęścia”? Jak nauczyć je samodzielności w kuchni i wzmocnić jego pewność siebie? Na te i inne pytania odpowiada Agnieszka Carrasco-Żylicz, psycholog dziecięcy współpracujący z marką Lubella, producentem płatków Mlekołaki.
  • Nastolatka na diecie
    Komputer, telewizor i paczka chipsów – tak często wyobrażamy sobie spędzanie wolnego czasu przez nastolatków. Tymczasem wyniki ostatnich badań na temat zdrowia i zachowań zdrowotnych młodzieży wskazują, że realna kondycja młodych ludzi poprawia się. Jak jest naprawdę i co powinni zrobić rodzice, kiedy ich dziecko przybiera na wadze?
  • Karmienie piersią
    Kobiece mleko nie tylko zapewnia prawidłowy rozwój niemowlęciu, lecz także może być pomocne w leczeniu wielu chorób osób dorosłych, m.in. Alzheimera. Zawarte w nich komórki macierzyste mają bowiem unikalne zdolności przekształcania się w dowolne komórki i tkanki w organizmie. Zdolności te są znacznie większe niż w przypadku komórek z płynu owodniowego.
  • Talerz ze śniadaniem
    Dzieci, które nie jadają śniadań, znacznie gorzej radzą sobie z nauką. Mają problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, mogą także zachowywać się agresywnie w stosunku do rówieśników. Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika natomiast, że pierwszego posiłku nie spożywa 30 proc. polskich uczniów szkół podstawowych.
  • Otyły nastolatek
    Nie tylko odpowiednia dieta i jakość snu, ale także atmosfera panująca w rodzinie może mieć wpływ na nadmierną wagę dorastających dzieci.
  • Babcia karmiąca niemowlę
    Ponad 6% dzieci w Polsce cierpi na alergię pokarmową 1 . Alergie te w większości przypadków mijają wraz z wiekiem. Nim jednak maluch nabierze tolerancji na dany pokarm, standardową strategią terapeutyczną jest zastosowanie diety eliminacyjnej. O tym, jak należy postępować, aby przy okazji wykluczania niektórych wartościowych produktów z jadłospisu najmłodszych nie dopuścić do niedoborów żywieniowych i zaburzeń wzrastania, mówiła prof. Hanna Szajewska podczas III Międzynarodowej Konferencji Medycznej „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości”.
  • Drugie śniadanie w szkole
    Węglowodany, białko, żelazo, wapń, a także witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe – takich składników odżywczych powinno dostarczać pierwsze i drugie śniadanie spożywane przez dzieci. Dzięki temu będą miały one więcej energii, a także lepiej skupią się na lekcjach.