gastronomia Katastrofa na Odrze. Prezydent podpisał ustawę o wsparciu dla przedsiębiorców Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o szczególnym wsparciu podmiotów poszkodowanych w związku z sytuacją na Odrze. Na wypłatę jednorazowego świadczenia 3010 zł na pracownika będą mogły liczyć firmy, które w sierpniu zanotowały spadek przychodów powyżej 50 proc. "Pysznie i kropka". Następca McDonaldsa w Rosji rozpoczął działalność W Moskwie i obwodzie moskiewskim rozpoczęły w niedzielę działalność lokale krajowej sieci fast foodów utworzone na bazie sieci restauracji McDonald's. Po rosyjskiej inwazji na Ukrainę McDonald's w maju opuścił Rosję, gdzie działał przez ponad 30 lat. "Punkt wrzenia" jak na froncie. Tak kuchni od kuchni jeszcze nie pokazywano [#DobryCynk] W kuchni jak na wojnie, dowodziła w słynnej książce historyczka Maria Barbasiewicz. Dobitnie potwierdza to thriller kulinarny "Punkt wrzenia", zawierający ujęcia, jakich nie powstydziłby się "1917" Sama Mendesa. Reklama Kultowy pub zamyka się po ponad 1000 latach. Nie przetrwał pandemii Po ponad 1000 lat pub Ye Olde Fighting Cocks w mieście St Albans pod Londynem musi zakończyć działalność w związku z problemami finansowymi, które dodatkowo pogorszyła pandemia - podaje serwis CNN. Macron uderzony jajkiem na targach gastronomicznych w Lyonie Prezydent Francji Emmanuel Macron został uderzony jajkiem podczas wizyty w Lyonie, gdzie promował francuską gastronomię - poinformowała Agencja Reutera. Reklama Wycierali ser o podeszwę buta. McDonald’s zwalnia pracowników McDonald’s zwolnił na Węgrzech dwóch pracowników, którzy na zamieszczonym w internecie nagraniu wycierają plaster sera o podeszwę buta, a burgera przekładają na podłodze – poinformował we wtorek portal Telex.hu. Wejście do restauracji czy pubu tylko z certyfikatem. Nowe prawo w Irlandii Do pubów, barów i restauracji w Irlandii będą mogły wejść tylko osoby w pełni zaszczepione przeciw Covid-19 i te, które w ciągu poprzednich sześciu miesięcy przeszły tę chorobę. Irlandzki parlament poparł w środę wieczorem rządową propozycję w tej sprawie. W gastronomii i hotelarstwie brakuje rąk do pracy Zniesienie obostrzeń i nastanie sezonu wakacyjnego zwiększyło zapotrzebowanie na pracowników w gastronomii i turystyce. Popyt przewyższa jednak podaż: część osób, które w wyniku lockdownów odeszły z sektora HoReCa, nie chce do niego wracać, rzadziej też pracy wakacyjnej szukają młodzi. Pakowanie niedokończonych posiłków na wynos. We Francji to już obowiązek Od 1 lipca we Francji wchodzi w życie obowiązek proponowania tzw. doggy bag w restauracjach, tj. pakowania niedokończonych posiłków na wynos. Zarządzenie to ma zachęcić klientów i właścicieli restauracji do oszczędzania jedzenia i przeciwdziałać marnowaniu żywności. Kuchnia francuska oskarżona o rasizm. "Wybielanie żywności" "Nawyki żywieniowe Francuzów oraz innych narodowości wzorujących się na Francji są rasistowskie i kształtowane przez normy białej wyższej klasy średniej" – stwierdziła w nagraniu wideo amerykańska uczona Mathilde Cohen, wykładowczyni University of Connecticut, podczas konferencji w Paryżu. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej