gotowanie Wspomaga odchudzanie i ułatwia trawienie. To jedna z najpopularniejszych przypraw Pieprz czarny to roślina, która wywodzi się z południowo-wschodnich Indii i jest uprawiana w wielu krajach strefy tropikalnej. Jej wysuszone owoce to znany nam i często stosowany w kuchni pieprz przyprawowy. Jakie właściwości ma czarny pieprzy i czy jest dobry dla zdrowia? Jak gotować, by nie stracić składników odżywczych? Pamiętaj o tych 4 zasadach Smażenie, gotowanie, pieczenie, opiekanie, zapiekanie, duszenie czy grillowanie – każdy z tych rodzajów obróbki termicznej może powodować utratę wartości odżywczych, w tym cennych witamin. Jak gotować, by nasze potrawy były bogate w cenne składniki odżywcze? Jest na to kilka sposobów. Kokumi. Co to jest? I jak smakuje? Słodki, kwaśny, słony, gorzki to nie jedyne odkryte przez naukowców smaki. Istnieje także smak umami, a niedawno do tych pięciu podstawowych dołączył szósty smak – kokumi. Reklama Co jeść we wrześniu? Oto kilka pomysłów na obiad Idealna potrawa na wrzesień może być dostosowana do sezonowych składników i zmieniającej się pogody. Wrzesień to czas, gdy wiele warzyw i owoców jest w pełni sezonu, więc można stworzyć smaczne dania, które wykorzystują te składniki. Oto kilka propozycji na idealne potrawy na ten okres. Osobliwe rozważania Gesslera. "Mężczyźni mogą gotować przez cały miesiąc. Kobiety nie" Kiedy on nie umie gotować i nie zna przepisu, a ona może jedynie na odległość dyrygować jego poczynaniami w kuchni, bezsilnie obserwując kolejne potknięcia, jedno jest pewne – emocji i komicznych sytuacji nie zabraknie. Emocji tym większych, że do wygrania są niemałe pieniądze, o nagrodę i zwycięstwo rywalizują trzy pary, a na koniec przyrządzone potrawy oceni sam Mateusz Gessler. Jakim będzie jurorem? Jak ocenia zdolności kulinarne Polaków i dlaczego jego zdaniem świat gastronomii jest bardziej męski, niż kobiecy? Reklama "Wynoś mi się". Żona nie pozwala Andrzejowi Sołtysikowi realizować się w kuchennych tematach... Dziennikarz zapewnia, że drzemie w nim spory potencjał kulinarny, niestety nie miał jeszcze okazji, by w stu procentach rozwinąć skrzydła i pokazać, na co go stać. Szansą może być więc cykl "W marcu jak w garncu", który jest jedną z wiosennych nowości „Dzień Dobry TVN”. Andrzej Sołtysik z niecierpliwością czeka na swoją kolej i ma nadzieję, że jego finezyjne dania zachwycą niejednego konesera. Wymarzony facet! Krzysztof Skórzyński zdradził sekrety swojej kuchni Dziennikarz pewnie czuje się w kuchni i ma wiele popisowych dań, które z dumą może zaserwować swojej rodzinie i znajomym. Doskonale wychodzą mu chociażby pizza, makaron z polędwiczkami czy też mięsa przyrządzane na różne sposoby. Podczas gotowania Krzysztof Skórzyński dba nie tylko o smak potraw, ale również o porządek wokół siebie. Lubi bowiem, by jego kuchnia była czysta, lśniąca i zadbana. Zdolności kulinarne Anny Kalczyńskiej nie idą w parze z oczekiwaniami jej domowników... Prezenterka ma dużą wyobraźnię kulinarną i dla niej tradycyjne potrawy to stanowczo za mało. Dlatego w kuchni chętnie eksperymentuje, szuka nowych inspiracji i próbuje przepisów proponowanych przez uznanych kucharzy. Sama "opędzlowała" całe przyjęcie komunijne córki... Małgorzata Ohme o swoich ukrytych talentach Prezenterka zapewnia, że gotowanie – nawet dla dużej liczby osób– nie sprawia jej żadnego problemu. Lubi bowiem spędzać czas w kuchni i oddawać się kulinarnym szaleństwom. Jej popisowym daniem jest chociażby słona tarta, którą potrafi przygotować na wiele różnych sposobów. Jeśli natomiast chce wypróbować jakiś nowy przepis, który podejrzała w „Dzień Dobry TVN” czy w internecie, to w przypadku wątpliwości dzwoni po pomoc do znajomych kucharzy i oni instruują ją krok po kroku. Jak zrobić przedświąteczne zakupy i jak przechowywać jedzenie, by go nie marnować? Policz gości, przygotuj jadłospis, zrób listę zakupów, kupuj z głową, właściwie przechowuj produkty, a na stole wigilijnym potrawy serwuj w małych porcjach - radzą autorzy przygotowanego przed świętami Bożego Narodzenia poradnika "Jak nie marnować żywności". Reklama Danuta Martyniuk będzie gotować w "Pytaniu na śniadanie". Kiedy zadebiutuje? Danuta Martyniuk już niebawem pojawi się na antenie "Pytania na śniadanie". Kiedy zadebiutuje i dzięki komu pojawi się na antenie? Ewa Kasprzyk wyznaje, że nie umie gotować. Ma problem nawet z herbatą Ewa Kasprzyk w rozmowie z Moniką Jaruzelską wyznała, że nie potrafi gotować. Wielki sukces BASF. Za tę cebulę podziękuje każdy, kto gotuje Płaczesz przy obieraniu cebuli? Niemiecki koncern BASF spieszy na ratunek ze swoim nowym wynalazkiem. To specjalna odmiana cebuli, która nie wywołuje łez. Jak z resztek zrobić ucztę? Katarzyna Bosacka o "Cudach w kuchni" [WYWIAD] "Z pełnym brzuchem – nawet wtedy, kiedy gotujemy z resztek – świat wydaje się w ogóle lepszy. Jedzenie absolutnie jest pocieszycielem, również w sytuacji, która nas spotkała" - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka telewizyjna i prasowa, która przez lata prowadziła programy "Wiem, co jem" i "Wiem, co kupuję". Mała, ale optymistyczna zmiana w podziale obowiązków domowych w polskich rodzinach... Wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie marki FRoSTA pokazują wzrost zaangażowania mężczyzn w obowiązki domowe [1]. Cezary Pazura pokazał, w jakim stroju gotuje jego żona: Uczta dla oka Cezary i Edyta Pazurowie są małżeństwem od 11 lat, a aktor wciąż jest wpatrzony w swoją żonę jak w obrazek. Ostatnio pochwalił się, jak ukochana prezentuje się podczas przygotowywania niedzielnego obiadu. Uczestnicy "Masterchef" gotowali w 40-stopniowym upale. Widzowe oburzeni: Jak można tak katować ludzi. Wstyd Ostatni odcinek "Masterchef" wywołał prawdziwe oburzenie wśród widzów tego programu. Przyczyną były warunki, w jakich produkcja programu kazała gotować uczestnikom, co doprowadziło jednego z nich do zasłabnięcia na planie. Joanna Jędrzejczyk: Na miesiąc przed walką nie żyję w celibacie [ROZMOWA] To stara szkoła facetów, że jak przed walką nie uprawiają seksu, to wychodzą jeszcze bardziej nabuzowani, a testosteron sprawia, że idzie im jeszcze lepiej - mówi w rozmowie z dziennik.pl Joanna Jędrzejczyk, zawodniczka boksu, muay thai, kick-boxingu oraz mieszanych sztuk walki (MMA). Pchnęła nożem partnera, a potem zajęła się gotowaniem. Sąd skazał ją na trzy lata więzienia Na trzy lata pozbawienia wolności skazał Sąd Okręgowy w Opolu 30-letnią Beatę S., która pchnęła nożem w klatkę piersiową swojego partnera, po czym zajęła się myciem naczyń i gotowaniem zupy. Których produktów lepiej nie podgrzewać ponownie? Po upieczeniu lub ugotowaniu kurczaka często go odgrzewamy ponownie. Czy to dobra metoda? następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej