#grzyby Wino, grzyby i hummus, czyli książki o tajemnicach jedzenia [POLECAMY] Czytanie ze smakiem? To możliwe, zwłaszcza gdy mamy przed sobą książki, które poszerzają nasze kulinarne horyzonty, podpowiadają, co i jak jeść. Fascynujące są opowieści o potrawach z dalekich krajów. Jak wybierać w gąszczu nowości? Podpowiadamy trzy książki. Dowiecie się z nich ciekawych rzeczy o grzybach, winie oraz o tym, czym zajadają się mieszkańcy Jerozolimy. Afera grzybowa w Łodzi. Na podłodze autobusu wyrósł grzyb Profil LDZ Zmotoryzowani Łodzianie na swoim profilu na Facebooku opublikował zdjęcia sporego grzyba, który urósł na podłodze jednego z pojazdów łódzkiej komunikacji miejskiej. Zdjęcie wywołało kontrowersje wśród internautów. Do sprawy odniosło się też łódzkie MPK. To ważny składnik świątecznych potraw. Jak suszyć grzyby? [PORADY] Suszone grzyby to ważny składnik świątecznych potraw. Bez nich nie ma mowy o zupie grzybowej, potrzebujemy ich też do uszek, pierogów, kapusty. Wcale nie potrzeba ich dużo, by wspaniale podkręciły smak. Czy masz już suszone grzyby? Reklama Opieńki, czyli grzyby warunkowo jadalne. Jak zrobić opieńki marynowane? [PRZEPISY] Opieńki to powszechnie występujące grzyby w Polsce. Zaliczają się do grzybów blaszkowych. Są warunkowo jadalne. Jak odróżnić je od grzybów trujących? Co z nich zrobić? Poniżej sprawdzone porady i przepisy. Zaskakujące przepisy dotyczące zbierania grzybów. Uważać trzeba m.in. w Niemczech Polacy kochają zbieranie grzybów. Jesień bez wędrówek po lesie w ich poszukiwaniu jest zdecydowanie nieudana. Jednak nie w każdym europejskim państwie grzybobranie jest dozwolone. Sprawdź, jak to wygląda w poszczególnych krajach. Reklama Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów świata. Najlepsze przepisy Rydze to grzyby szczególnie poszukiwane przez grzybiarzy. Ich wspaniały smak i niska kaloryczność sprawiają, że od lat królują w polskiej kuchni zarówno jako dodatek jak i samodzielne danie. Można je jednak pomylić z gatunkami trującymi. Jak nie popełnić błędu podczas grzybobrania? I co zrobić z zebranych rydzów? Jak suszyć grzyby i je przechowywać? Nie popełnij tych błędów [SPRAWDZONE SPOSOBY] Grzyby - aromatyczne dary lasu i jesieni. Chcemy zachować ich zapach i walory smakowe na kolejne miesiące. Są na to sprawdzone sposoby. Jednym z najpopularniejszych jest suszenie. Jak suszyć grzyby? Jak je później przechowywać? Jakich błędów unikać? Grzyby wycinać czy wykręcać? Leśnicy odpowiadają na "odwieczne" pytanie Trwa sezon grzybowy. Miłośnicy, fanatycy, a także okazjonalni entuzjaści grzybów tłumnie ruszają do polskich lasów, by znaleźć smaczne i dorodne okazy. Nie wszyscy jednak posiadają niezbędną wiedzę na ich temat. Grzyby powinno się wycinać czy wykręcać z ziemi? Sezon grzybowy w pełni. Jak się uchronić przed zatruciem grzybami? Sezon grzybowy w pełni. W sieciach społecznościowych grzybiarze chwalą się pokaźnymi zbiorami borowików i innych grzybów. Do lasów ruszyli też mniej doświadczeni grzybiarze. Pomyłka podczas zbierania grzybów może być bardzo groźna dla zdrowia i życia. Jak się chronić przed zatruciem grzybami? „Latające kleszcze” atakują grzybiarzy. Jak się ustrzec? Strzyżak sarni, nazywany także „latającym kleszczem”, to prawdziwa zmora wśród miłośników leśnych spacerów i grzybiarzy. Choć w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z kleszczem, to potrafi bardzo mocno ugryźć. Lasy Państwowe radzą w mediach społecznościowych, jak zmniejszyć ryzyko bolesnego pokąsania przez tego natrętnego owada. Reklama Tych grzybów nie zbieraj! Najwyższa kara to 5000 zł Grzybobranie kojarzy nam się ze złotą polską jesienią. To jedno z ulubionych zajęć wielu Polaków. Okazuje się jednak, że podczas zbierania grzybów trzeba być ostrożnym. I nie chodzi tutaj wyłącznie o rozróżnianie grzybów jadalnych od tych trujących. Kiedy za zbieranie grzybów można dostać mandat? I jak tego uniknąć? QUIZ dla grzybiarzy! Rozpoznasz je wszystkie? Czas na przetestowanie swojej wiedzy o grzybach. Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny quiz. Sprawdź swoją wiedzę i przekonaj się, czy jesteś prawdziwym ekspertem w dziedzinie grzybów! Tego grzyba łatwo pomylić z borowikiem szlachetnym. Ale jest niejadalny Goryczak żółciowy to jeden z okazów grzybów, który może budzić spore wątpliwości u niektórych grzybiarzy. A wszystko za sprawą faktu, że młody goryczak przypomina do złudzenia borowika szlachetnego. Czy ten gatunek grzyba jest jadalny i czy warto go zbierać? Dowiedz się jak przechowywać grzyby, by zachowały smak i zapach. Zdradzamy niezawodny sposób Grzyby wzbogacają smak wielu dań. Sezon na grzybobranie właśnie się rozpoczął. Warto wiedzieć, że prawidłowe przechowywanie grzybów to klucz do zachowania ich smaku, aromatu i wartości odżywczych. Jak przechowywać grzyby po zebraniu? Sprawdź i ciesz się ich smakiem przez cały rok. Wybierasz się na grzyby? Najpierw rozwiąż quiz. Jeśli zdobędziesz mniej niż 8/10, lepiej uważaj Rozpoczął się sezon na grzyby. W wielu miejscach jest ich już prawdziwy wysyp. Grzybiarze czekali na ten moment z utęsknieniem. Zanim amatorzy grzybobrania ruszą do lasów, warto odświeżyć wiedzę. Sprawdź, czy znasz się na grzybach. Czy potrafisz odróżnić, które są jadalne, a które trujące? Przypomnij sobie ich nazwy i sposoby na obfite zbiory. Sezon na kurki trwa. Jak wyczyścić te grzyby? Sezon na grzyby można uznać za rozpoczęty. Pierwsze, jakie zazwyczaj pojawiają się na naszym stole to kurki. Jak je wyczyścić? Uważaj na grzybach! Możesz dostać mandat nawet do 5 tys. zł Obfite opady deszczu w połączeniu z wysokimi temperaturami tworzą doskonałe warunki do tego, by pojawiło się mnóstwo grzybów. Przed wyruszeniem na grzybobranie ważne jest jednak, aby dokładnie się do tego przygotować i poznać przepisy. Dzięki temu można uniknąć mandatu w postaci wysokich kar finansowych. Zobacz, za co grzybiarz może go dostać i w jakiej wysokości. Wysyp grzybów w polskich lasach. Grzybiarze już się chwalą w sieci Tegoroczna pogoda sprzyja pojawianiu się grzybów. Mimo że przyjęło się, iż sezon grzybowy przypada zazwyczaj na koniec lata i początek jesieni, to już teraz wiele osób chwali się swoimi letnimi zbiorami tych darów natury. Jakie grzyby znajdziemy już w sierpniu w polskich lasach? Sezon na kurki trwa w najlepsze. Czy można się nimi ZDROWO objadać? Kurki są jednym ze smaków lata. Lubimy je podduszone na patelni, w jajecznicy, ale także w zupie czy marynowane. Chętnie mrozimy i suszymy kurki, by mieć zapas na zimę. Ale ile jeść kurek, by były zdrowe? Jak rozpoznać jadalne grzyby? Lasy Państwowe mają PORADNIK W lesie pojawiają się już grzyby. Jak rozpoznać te, które są jadalne? Lasy Państwowe opublikowały specjalny poradnik. następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej