• Cholesterol
    Hipercholesterolemia rodzinna jest groźniejsza od „zwykłego” podwyższenia cholesterolu we krwi. Jest chorobą uwarunkowaną genetycznie i występującą u ludzi młodych, szczupłych i wysportowanych, a nawet u kilkuletnich dzieci – ostrzega prof. Marlena Broncel z Łodzi.
  • Cholesterol
    Cholesterol wbrew powszechnemu przekonaniu jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możemy go jednak podzielić na ten dobry i zły. Za co odpowiada i jak dieta może wpłynąć na jego poziom?
  • Cholesterol
    Nadmierny poziom cholesterolu nie jest mitem i trzeba go obniżać lekami. Im bardziej go obniżymy, tym większa jest szansa, że unikniemy zawału i udaru mózgu - przekonują eksperci.
  • Serce
    Poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi można bezpiecznie obniżać do bardzo niskich wartości, dzięki czemu u pacjentów dodatkowo maleje ryzyko powikłań miażdżycy, takich jak zawał serca czy udar mózgu – wskazują najnowsze badania.
  • Masło
    Blisko 80 proc. Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze*. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
  • Tłusty boczek
    Doby i zły cholesterol. Co wiesz na ten temat? Większość cholesterolu w naszych ciałach jest produkowana przez wątrobę zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, tylko niewielka część jest dostarczana z pożywieniem. Potocznie „cholesterolem” nazywa się jego formę transportową w krwi czyli lipoproteiny zawierające w składzie cholesterol. Wyróżnia dwie formy tych lipoprotein: tzw. „zły cholesterol” niskiej gęstości – LDL i „dobry” wysokiej gęstości – HDL.
  • Wynik badania poziomu cholesterolu we krwi
    Hipercholesterolemia to problem, który może dotyczyć nawet 60 proc. dorosłych Polaków. Dolegliwość ta przez wiele lat przebiega bezobjawowo, dlatego wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu. Tymczasem nieleczona hipercholesterolemia może spowodować wiele groźnych chorób.
  • Wynik badania poziomu cholesterolu we krwi
    Statyny przedłużają życie i powinny być stosowane w maksymalnych dawkach, bo im mocniej obniżymy poziom cholesterol we krwi, tym lepiej – ocenia prof. Marlena Broncel z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
  • Cholesterol
    Kiedy jest go za dużo, zaczyna być niebezpiecznie, bo pojawia się zagrożenie zawałem i udarem. Warto więc wiedzieć, co robić, by mieć jego prawidłowy poziom we krwi. O cholesterolu rozmawiamy z dietetyczką Agatą Ziemnicką-Łaską.
  • Cholesterol
    Coraz więcej osób uskarża się na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Problemy te najczęściej są spowodowane niezdrowym odżywianiem. Częste spożywanie wysoko przetworzonych produktów z pewnością nie służy naszemu zdrowiu. Dlatego też, aby zachować właściwy poziom cholesterolu we krwi, warto zmienić przyzwyczajenia żywieniowe i wyeliminować z nich żywność o dużej zawartości cholesterolu pokarmowego.