HDL 21 mln Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu, grożący zawałem i udarem Mało prawdopodobne jest, by tzw. dobry cholesterol HDL chronił przed COVID-19, niepokojące jest natomiast, że aż 21 mln Polaków ma zbyt wysoki zły cholesterol LDL grożący zawałem i udarem mózgu, co z kolei może pogorszyć rokowanie u pacjentów z koronawirusem - powiedział kardiolog prof. Maciej Banach. Hipercholesterolemia rodzinna groźniejsza od „zwykłego” podwyższenia cholesterolu Hipercholesterolemia rodzinna jest groźniejsza od „zwykłego” podwyższenia cholesterolu we krwi. Jest chorobą uwarunkowaną genetycznie i występującą u ludzi młodych, szczupłych i wysportowanych, a nawet u kilkuletnich dzieci – ostrzega prof. Marlena Broncel z Łodzi. Co jeść, by obniżyć poziomu złego cholesterolu? Cholesterol wbrew powszechnemu przekonaniu jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możemy go jednak podzielić na ten dobry i zły. Za co odpowiada i jak dieta może wpłynąć na jego poziom? Reklama Nadmierny poziom cholesterolu nie jest mitem. Należy go obniżać! Nadmierny poziom cholesterolu nie jest mitem i trzeba go obniżać lekami. Im bardziej go obniżymy, tym większa jest szansa, że unikniemy zawału i udaru mózgu - przekonują eksperci. Eksperci: wkraczamy w nową erę leczenia miażdżycy naczyń Poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi można bezpiecznie obniżać do bardzo niskich wartości, dzięki czemu u pacjentów dodatkowo maleje ryzyko powikłań miażdżycy, takich jak zawał serca czy udar mózgu – wskazują najnowsze badania. Reklama Dlaczego warto ograniczać tłuszcze trans? Blisko 80 proc. Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze*. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność. Dobry i zły cholesterol. Co wiesz na ten temat? Doby i zły cholesterol. Co wiesz na ten temat? Większość cholesterolu w naszych ciałach jest produkowana przez wątrobę zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, tylko niewielka część jest dostarczana z pożywieniem. Potocznie „cholesterolem” nazywa się jego formę transportową w krwi czyli lipoproteiny zawierające w składzie cholesterol. Wyróżnia dwie formy tych lipoprotein: tzw. „zły cholesterol” niskiej gęstości – LDL i „dobry” wysokiej gęstości – HDL. Hipercholesterolemia to wstęp do groźnych schorzeń. Kogo dotyka? Hipercholesterolemia to problem, który może dotyczyć nawet 60 proc. dorosłych Polaków. Dolegliwość ta przez wiele lat przebiega bezobjawowo, dlatego wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu. Tymczasem nieleczona hipercholesterolemia może spowodować wiele groźnych chorób. Statyny przedłużają życie. "Skończmy z mitami o szkodliwości tych leków" Statyny przedłużają życie i powinny być stosowane w maksymalnych dawkach, bo im mocniej obniżymy poziom cholesterol we krwi, tym lepiej – ocenia prof. Marlena Broncel z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Jajka i masło niewinne? Co tak naprawdę podwyższa cholesterol i jak nad tym zapanować? [ROZMOWA] Kiedy jest go za dużo, zaczyna być niebezpiecznie, bo pojawia się zagrożenie zawałem i udarem. Warto więc wiedzieć, co robić, by mieć jego prawidłowy poziom we krwi. O cholesterolu rozmawiamy z dietetyczką Agatą Ziemnicką-Łaską. Reklama Masz za wysoki poziom cholesterolu? Ta dieta ci pomoże Coraz więcej osób uskarża się na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Problemy te najczęściej są spowodowane niezdrowym odżywianiem. Częste spożywanie wysoko przetworzonych produktów z pewnością nie służy naszemu zdrowiu. Dlatego też, aby zachować właściwy poziom cholesterolu we krwi, warto zmienić przyzwyczajenia żywieniowe i wyeliminować z nich żywność o dużej zawartości cholesterolu pokarmowego. Połowa Polaków tonie w cholesterolu. To zagraża zdrowiu i życiu Połowa dorosłych Polaków ma za wysoki poziom cholesterolu we krwi. To oznacza, że są narażeni na choroby układu krążenia, a niestety nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Ma na to wpływ wiele czynników – dieta, ogólny stan zdrowia, siedzący tryb życia czy brak aktywności fizycznej. Lekarze podkreślają, że już osoby po trzydziestce raz w roku powinny robić badania w tym kierunku i w razie potrzeby zmieniać swoje nawyki żywieniowe. Czym jest cholesterol? Cholesterol – to słowo bardzo źle nam się kojarzy. Co jakiś czas możemy usłyszeć lub zobaczyć reklamę produktów spożywczych czy leków, które pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Czy jednak cholesterol rzeczywiście jest taki straszny, jak go niektórzy przedstawiają? Okazuje się, że nie. Orzechy zamiast leków? By zapanować nad cholesterolem Naukowcy przekonują, że niektórzy pacjenci mogą zrezygnować z przyjmowania leków obniżających poziom cholesterolu we krwi, tzw. statyn. Pod warunkiem, że przejdą na odpowiednią dietę. Dobry, zły... cholesterol? Jak nad tym zapanować? Warto sprawdzać cholesterol, ale przede wszystkim dobrze się odżywiać i dużo się ruszać. Eksperci wskazują, że pojęcia dobrego i złego cholesterolu stały się popularne, jednak określenie ich poziomu i sprawdzenie, który rodzaj przeważa w organizmie, wymagają badań. Jakie mogą być przyczyny podwyższonego cholesterolu? Nie tylko brak ruchu i zła dieta, ale defekt genetyczny może być przyczyną podwyższonego cholesterolu. W obchodzonym po raz pierwszy Dniu Świadomości Hipercholesterolemii Rodzinnej lekarze alarmują, że nieleczona choroba skraca życie o 20-30 lat. Czym jest zespół metaboliczny? Żyjemy w czasach sytości i dobrobytu - jemy dużo, niezdrowo, a przy tym pozostajemy bierni fizycznie. Taki styl życia nie pozostaje obojętny dla naszego organizmu. Cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca to tylko niektóre z konsekwencji zespołu metabolicznego. Cierpi na niego około 26% polskiego społeczeństwa. Główny czynnik ryzyka, czyli otyłość brzuszna, występuje u co drugiej Polki i co trzeciego Polaka. Co gorsze, coraz częściej schorzenie to diagnozowane jest również u małych dzieci. Czym jest zespół metaboliczny, co go wywołuje i jakie znaczenie w jego profilaktyce odgrywa kwas DHA? Wszystko, co trzeba wiedzieć o cholesterolu Panuje powszechne przekonanie, że cholesterol to coś, co zagraża naszemu zdrowiu, przyczynia się do chorób układu krążenia takich jak zawał, udar mózgu bądź miażdżyca. Tymczasem prawda wygląda nieco inaczej, bowiem cholesterol to niezbędny składnik każdej ludzkiej komórki umożliwiający jej prawidłowe funkcjonowanie, który zaszkodzić nam może dopiero w określonych okolicznościach. Jedzenie boczku kończy się alzheimerem? Jak cholesterol uszkadza mózg Dieta obfitująca w cholesterol może być nie tylko sprawcą poważnych problemów z sercem, ale także uszkadzać mózg - przekonują naukowcy i prezentują swoje najnowsze ustalenia. Masz na czym siedzieć i... masz zdrowie Natura obdarzyła cię solidną pupą w porównaniu z resztą ciała? Znakomicie. Ciesz się tym i obnoś niczym Shakira czy Jennifer Lopez. To znak, że jesteś zdrowa - wynika z badań brytyjskich uczonych. następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej