• Myślę, że ten rok będzie czasem pracy nad kulinarnym stanem umysłu zarówno na świecie, jak i w Polsce – mówi Tomasz Królikowski, kucharz. Z jednej strony będziemy chcieli zwiększyć kontrolę nad jakością tego co będziemy jeść, z drugiej bardziej zadbać o to aby tej żywności marnować jak najmniej. "Foodies" wciąż będą zamieszczać na Instagramie zdjęcia czarnych lodów i kolorowych bowle (jedzenia w miskach). A po jakie smaki i produkty będziemy chętnie sięgać w nadchodzącym 2019 roku?
  • gwałt
    Sąd Rejonowy dla Warszawy-Mokotowa skazał 36-letniego obywatela Indii na trzy lata bezwzględnego pozbawienia wolności. Rajan S. był oskarżony o usiłowanie zgwałcenia kobiety, której latem ubiegłego roku dostarczał jedzenie z restauracji.
  • zakupy handel jedzenie zywność
    Domowy barszcz nie ma sobie równych. Podobnie zupa grzybowa, bez której cześć Polaków nie wyobraża sobie Wigilii. W tej kwestii bym nie odpuszczała, bo obie zupy nie są wymagające i można je bez problemu przygotować. Buraki, jakie zostają po ugotowaniu barszczu są bonusem, który warto zmienić w sałatkę – mówi Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku", dziennikarka i trenerka kulinarna. Jak jeszcze według niej warto przygotować się do świąt, by nie stać się ofiarą bożonarodzeniowego szaleństwa, które skończy się w śmietniku.
  • Walenty Kania_
    "Zawsze, gdy jeżdżę po Polsce na różnego rodzaju festiwale kulinarne, mam w swoim menu jakieś ciekawostki, jak zwierzęce penisy, czy podroby ze strusia. Wątróbka ze strusia jest bardzo fajna. Przerośnięta, z tłuszczykiem, świetnie nadaje się na grilla, a opakowana w bułę z kilkoma dodatkami, to niebo w gębie" - mówi Walenty Kania, prowadzący program "Kuchnia dla odważnych" i propagator podrobów.
  • Odeta Moro
    Teraz gdy karmię, nie mogę za bardzo szaleć w kuchni i przyjmę chętnie obiady domowe – śmieje się w rozmowie z dziennik.pl Odeta Moro, która dwa tygodnie temu została mamą.
  • BowlLove
    Bowl food to nie tylko kulinarny trend, ale też pomysł na zbilansowaną dietę a autor tej książki, czyli David Bez to prawdziwy ambasador zdrowego żywienia.
  • Kelner
    Miesiąc po wizycie w restauracji zwykle nie pamiętamy tego co jedliśmy, za to doskonale pamiętamy jak zostaliśmy obsłużeni. Podczas jednego ze szkoleń pewna kelnerka powiedziała mi, że rodzina wciąż ją pyta, kiedy wreszcie znajdzie normalną, poważną pracę. Napisaliśmy naszą książkę między innymi po to, aby udowodnić, że to jest normalna, poważna praca - mówi Patrycja Siwiec, która wraz z Adamem Pawłowskim przygotowała książkę "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii". To warta uwagi pozycja nie tylko dla osób z branży, ale i dla gości restauracji.
  • Larwy owadów w cieście
    Upał, skwar się leje z nieba. Nie chcę się żyć, a co dopiero gotować. Co wtedy robimy? Zamawiamy jedzenie na wynos. Uważajmy jednak na to. Nie wszystkie punkty gastronomiczne stają na wysokości zadania.
  • Larwy owadów w cieście
    Upał, skwar się leje z nieba. Nie chcę się żyć, a co dopiero gotować. Co wtedy robimy? Zamawiamy jedzenie na wynos. Uważajmy jednak na to. Nie wszystkie punkty gastronomiczne stają na wysokości zadania.
  • serek twarogowy
    Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się komunikat dotyczący dobrowolnego wycofanie produktu przez przedsiębiorcę.