• Otyła rodzina
    Do 2030 roku jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.
  • Wafle ryżowe
    Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec.
  • Szkolna stołówka
    Kandydatka na szefową MEN zapowiada odwrót od restrykcji, które wprowadziła Platforma.
  • Piwo
    Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem. Marco Ghia – szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie zdradził nam swój piwny foodpairingowy elementarz.
  • Spakowany lunch
    W pracy Polacy odżywiają się przede wszystkim kanapkami, wodą i kawą. Kanapka nie zastąpi pełnowartościowego posiłku. Jeśli zrobimy ją z białego chleba, taniej wędliny i sera – cierpieć będzie nasze zdrowie i produktywność, zarówno w biurze, jak i przy pracy fizycznej.
  • Śniadanie
    Zdarza ci się wybiec z domu bez śniadania? Pierwszy posiłek zjadasz wiele godzin po przebudzeniu? Nie dziw się więc, że tyjesz.
  • Magda Gessler
    Magda Gessler w swojej codziennej pracy ma styczność z smakowitymi potrawami i pysznymi słodkościami. Okazuje się jednak, że słynna restauratorka nie zajada się tymi specjałami, bowiem nieustannie jest na ostrej diecie.
  • Rodzinny obiad
    Zaledwie 4 na 10 rodzin zasiada razem do stołu każdego dnia. Zazwyczaj poświęcają sobie tylko 30 minut. Tradycja codziennego jedzenia posiłków w gronie bliskich odchodzi do lamusa, a wraz z nią nasze wyobrażenia o idealnej rodzinie.
  • Co wpływa na odczuwanie smaku?
    Nie ma to jak posiłek zjedzony na odświętnej zastawie i do tego srebrnymi sztućcami. Powód? Wielkość, kształt i kolor sztućców ma wpływ na odbieranie smaku potraw - wynika z najnowszych badań.
  • Uczniowie w Wielkiej Brytanii mało wiedzą o składzie swoich posiłków
    Sery wytwarza się z roślin, pałeczki rybne z drobiu, a makarony to produkty zwierzęce - uważają brytyjscy uczniowie. Księżniczka Anna, córka królowej Elżbiety II, zainaugurowała w poniedziałek "Tydzień zdrowego jedzenia".