• Jarek Nowak
    Pieczone nietoperze, sos ze skisłych ryb, małpie głowy z rusztu, czy larwy pszczół w miodzie. Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy, które jego mieszkańcy jedzą na co dzień. Antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw Jarek Nowak w programie “Szokujące potrawy” emitowanym w Travel Channel poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.
  • zakupy handel jedzenie zywność
    Domowy barszcz nie ma sobie równych. Podobnie zupa grzybowa, bez której cześć Polaków nie wyobraża sobie Wigilii. W tej kwestii bym nie odpuszczała, bo obie zupy nie są wymagające i można je bez problemu przygotować. Buraki, jakie zostają po ugotowaniu barszczu są bonusem, który warto zmienić w sałatkę – mówi Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku", dziennikarka i trenerka kulinarna. Jak jeszcze według niej warto przygotować się do świąt, by nie stać się ofiarą bożonarodzeniowego szaleństwa, które skończy się w śmietniku.
  • Magda Gessler
    Czy kuchnia może być sexy? Oczywiście, że tak! Przekonają się o tym widzowie, którzy będą oglądać nowy show Magdy Gessler w Food Netwoork. Co ważne, istotnym "elementem" programu ma być ukochany słynnej restauratorki, Waldemar Kozerawski.
  • Por
    Por to kopalnia witamin oraz wielu składników odżywczych. Warzywo pomaga w walce z bólami reumatycznymi oraz oczyszcza organizm z toksyn. Świetnie sprawdzi się również jako pomoc w walce z kacem. Dlaczego jeszcze warto dodawać go do potraw?
  • Aleksander Łukaszenka
    Aleksander Łukaszenka chce stworzyć na Białorusi sieć restauracji fast food z narodowymi potrawami. Miałaby to być konkurencja dla McDonald's.
  • Pierogi
    Umiar w spożywaniu dań wigilijnych może nas uchronić przed kłopotami trawiennymi. Przypominają eksperci. Na ciężkostrawne potrawy szczególnie powinny uważać osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego.
  • Niemyty, a więc zakazany!
    Zatrucie pokarmowe może zepsuć nawet najlepszy urlop. Jeszcze gorzej, jeśli z wyjazdu do egzotycznego kraju przywieziemy jakąś groźną bakterię. Co robić, by uniknąć kłopotów zdrowotnych? Jest kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa.
  • Niemyty, a więc zakazany!
    Zatrucie pokarmowe może zepsuć nawet najlepszy urlop. Jeszcze gorzej, jeśli z wyjazdu do egzotycznego kraju przywieziemy jakąś groźną bakterię. Co robić, by uniknąć kłopotów zdrowotnych? Jest kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa.
  • Dzięki dietetycznym potrawom świątecznych zdrowszy będzie nie tylko żołądek, ale i serce
    Polak nie zna umiaru. W czasie jednej wieczerzy wigilijnej potrafimy wchłonąć nawet 5 tysięcy kilokalorii, czyli tyle, ile potrzebuje dziennie ciężko pracujący mężczyzna. Co zrobić, żeby sobie podjeść, ale potem tego nie odchorować?