• zakupy handel jedzenie zywność
    Domowy barszcz nie ma sobie równych. Podobnie zupa grzybowa, bez której cześć Polaków nie wyobraża sobie Wigilii. W tej kwestii bym nie odpuszczała, bo obie zupy nie są wymagające i można je bez problemu przygotować. Buraki, jakie zostają po ugotowaniu barszczu są bonusem, który warto zmienić w sałatkę – mówi Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku", dziennikarka i trenerka kulinarna. Jak jeszcze według niej warto przygotować się do świąt, by nie stać się ofiarą bożonarodzeniowego szaleństwa, które skończy się w śmietniku.
  • Anna Lewandowska
    Popularna trenerka fitness dała swoim fankom do zrozumienia, że jest „taka jak one” i także tyje w okresie świątecznym. Ale czy rzeczywiście?
  • Na stoły trafiają najczęściej raz w roku – w Wigilię. Potem szybko o nich zapominamy, by przez resztę roku sięgać już po inne specjały. Dziennik.pl postanowił sprawdzić, skąd pochodzą typowe produkty na święta. 
  • Prezenty
    Co dziewiąty zamierza wydać ponad 1000 zł, ale niemal co czwarty deklaruje, ze zmieści się w kwocie do 400 zł. Wydatki świąteczne większość z nas planuje rozsądnie i bez szaleństw, choć ponad 40 proc. deklaruje, że nie będzie ograniczać się do najtańszych produktów – takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez PBS dla Provident Polska.
  • Marnujemy jedzenie
    Marnujemy, wyrzucamy, spuszczamy w klozecie. Kupujemy tanio i dużo, co równa się tonom wyrzucanego jedzenia, które w przeciwieństwie do ciuchów z sieciówki nie podlega recyklingowi.
  • Potrawy na wigilię
    Choć większość z nas nie wyobraża sobie wigilii bez tradycyjnych potraw coraz więcej osób nie ma czasu, by je przyrządzić. Z pomocą przychodzą firmy cateringowe. Z każdym rokiem wzrasta liczba osób zamawiających dania na wigilijny stół - przyznaje siedlecki restaurator Daniel Rafalski. Dodaje, że najpopularniejsze są tradycyjne potrawy: kapusta z grzybami, pierogi, barszcz czerwony z pasztecikami i ryby.
  • Pierogi
    Umiar w spożywaniu dań wigilijnych może nas uchronić przed kłopotami trawiennymi. Przypominają eksperci. Na ciężkostrawne potrawy szczególnie powinny uważać osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego.
  • Babka wielkanocna, zdjęcie ilustracyjne
    Tegoroczne święta będą dużo droższe niż rok temu - ostrzegają eksperci. Na Wielkanoc najwięcej wydamy na mięso, jajka i mąkę, czyli składniki najważniejszych świątecznych przysmaków
  • Zadbaj o to, by jedzenie ze stołu nie wylądowało w śmietniku
    Lodówka pęka w szwach, ale wkrótce w szwach pękają też biesiadnicy. A znaczna część zawartości półmisków ląduje w śmietniku. To gastronomiczna rzeczywistość świąt. By uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba zacząć o tym myśleć już na etapie planowania. Oto kilka porad od Federacji Polskich Banków Żywności.
  • Jak się leczyć po światecznym obżarstwie?
    Co roku obiecujesz sobie, że to się nigdy nie powtórzy. W wigilię od rana pościsz, by móc później napełnić żołądek do granic możliwości. Przy stole czujesz, że już nic więcej nie zjesz, a mimo to sięgasz po kolejnego pieroga lub kawałek ryby w galarecie. Jak się leczyć, gdy po raz kolejny padniesz ofiarą świątecznego rozpasania?