• Zdrowe jelita
    Dobre samopoczucie wynika między innymi z pracy układu trawiennego...
  • Sok z wiśni
    Chronią wyściółkę jelita i pomagają opanować stany zapalne – takie zbawienne działanie wiśni odkryli amerykańscy naukowcy. Okazuje się, że te smaczne owoce zwiększają ilość tak zwanych dobry bakterii w przewodzie pokarmowym.
  • Zakochani
    Jelita, zasiedlone są przez bakterie, które decydują nie tylko o zdrowiu, ale też wpływają na psychikę i emocje. Zdaniem naukowców bakterie wpływają nawet na nasze wybory życiowych partnerów. To jak się czujemy, zachowujemy i jakie mamy relacje z innymi ludźmi ma początek w jelitach, a więc rozpoczyna się… na naszych talerzach!
  • Bacteria Lactobacillus
    W naszym ciele żyje wiele jeszcze niezbadanych mikroorganizmów, ich łączna waga w samych jelitach może wynosić nawet 2 kilogramy. Najwięcej bakterii mieści się w naszym przewodzie pokarmowym. Dobry stan mikroflory jelit pozytywnie wpłynie na cały organizm, bowiem bakterie jelitowe odpowiedzialne są także za prawidłowe funkcjonowanie np. układu odpornościowego.
  • Jelita
    Nawracające infekcje, alergie, skłonność do otyłości, a nawet samopoczucie mogą być związane z nieprawidłową florą bakteryjną jelit i całego organizmu – oceniają eksperci.
  • Dieta dobra dla mózgu
    Nie bez przyczyny coraz częściej mówi się o tym, że nasze zdrowie pochodzi z jelit. Jest to największy narząd odpornościowy człowieka. Mikroflora przewodu pokarmowego pełni szereg korzystnych funkcji dla naszego organizmu. To właśnie w błonie śluzowej jelita znajduje się ok. 80 proc. wszystkich komórek odpornościowych. Powodem wielu przewlekłych dolegliwości są zaburzenia mikroflory jelitowej, a ich leczenie należy zacząć od prawidłowego zdiagnozowania źródła problemu.
  • Szpital
    Prawie co piąta osoba z nowotworem nie umiera z powodu choroby, lecz z niedożywienia – powiedział PAP chirurg onkolog dr hab. Stanisław Kłęk z okazji rozpoczęcia ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
  • Niestrawność
    Gastroenterolodzy twierdzą, iż około 50 proc. zgłaszających się do nich pacjentów cierpi na niegroźne zaburzenia czynnościowe układu pokarmowego.