kasza 5 powodów, dla których warto jeść kaszę – nawet każdego dnia Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi[1], każdego dnia należy spożyć przynajmniej 3 porcje pełnoziarnistych produktów zbożowych. Powinny one zajmować 1/4 talerza w każdym posiłku. Jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych jest kasza, którą w różnych wariantach można jeść codziennie. Za mało kaszy, za dużo ciastek... Zbadano, jakie są ulubione produkty zbożowe Polaków Choć co piąty Polak rozważyłby eliminację produktów zbożowych z diety z powodu glutenu, to jednak zdecydowana większość z nas (83%) je lubi. Jakie produkty zbożowe jemy najczęściej? Za co je cenimy? Magnez w diecie. W jakich produktach znajdziemy go najwięcej? Magnez jest bardzo ważny w diecie każdego człowieka. Wspomaga pracę serca i mózgu. Reklama Gryczana, jaglana, kuskus... która KASZA dla ciebie najlepsza? Przegląd Kasza jest zdrowsza od ryżu, ziemniaków, makaronu. Dodatkowo, w zależności od gatunku, ma swoje właściwości lecznicze. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Pozyskuje się ją z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Jest źródłem białka, witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Reklama Kasza, płatki, czy warzywa? Jak skomponować wege burgera? Mistrzowie kuchni zachęcają aby nie bać się eksperymentów z burgerowi wersją wege. Błonnik - komu pomoże, a komu zaszkodzi? Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy. Kasza zdetronizuje ziemniaki? Ma moc zalet! Kaszą nazywamy jadalne ziarna zbóż, z których usunięto twardą łuskę . Niegdyś królowała ona na stołach Polaków , jednak z czasem zaczęła być wypierana przez ziemniaki. W ostatnim czasie ponownie wraca do łask. Bardzo słusznie - w końcu jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Co wartościowego znajduje się w kaszach, jakie zaliczamy do jednych z bardziej popularnych i kto, mimo wszystko, powinien jednak na nie uważać? Wegetariański zamiennik mięsa: KOMOSA RYŻOWA Komosa ryżowa to kasza pochodząca z Ameryki Południowej, która cechuje się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza i witaminy E. Jakie są inne jej właściwości i jak często można po nią sięgać? Które produkty nie zawierają glutenu? Praktyczna ściągawka Gluten to mieszanka gluteiny oraz gliadyny, którą możemy znaleźć w większości zbóż. Przechodząc na dietę bezglutenową, nie musimy rezygnować z ulubionych potraw oraz przekąsek. Oto lista zamienników, które nie zawierają w sobie glutenu. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Zapisz się na newsletter Obserwuj na Facebooku Przejdź do strony głównej