kiszonki Lemoniada z kiszonych cytryn na zdrowe jelita. Właściwości kiszonek Aleksander Baron, znany szef kuchni i restaurator, popularyzator kiszonek i fermentacji, opowiedział o zdrowotnych właściwościach kiszonek. Jak powstają jego słynne kiszonki? Ogórek kiszony i olej rzepakowy – nasze polskie superfoods Jak przygotować pyszną i zdrową pastę z pieczonej dyni, zielony koktajl czy kaszotto z grzybami? Podkręcają odporność: KISZONKI. Jakie jeść najlepiej? Jakie są zdrowotne właściwości kiszonek? Dlaczego warto je jeść właśnie teraz? Reklama Fermentacja na zdrowie! Ważne fakty o kiszonkach i oryginalne przepisy Fermentacja, jako metoda przetwarzania warzyw i owoców, zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Po kiszone produkty warto sięgać przez cały rok, jednak szczególnie cenne będą one jesienią oraz zimą, gdy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia odporności w sezonie grypowo-przeziębieniowym. O tym, jakie przysmaki można wyczarować tą metodą, opowiada Jakub Kuroń, ekspert kulinarny i szef kuchni w Kuroniowie Diety. Nie tylko ogórki i kapusta! Co jeszcze można kisić i dlaczego warto to jeść? Kiszonki – zna je każdy Polak, i to już od dziecka. Były obecne w każdej maminej czy babcinej kuchni i przechowywane na zimę na półkach w piwnicach lub komórkach lokatorskich. Niektórzy z kiszonymi produktami nie rozstali się do dziś i na stałe włączyli je do swojej diety. To bardzo dobrze, ponieważ są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, które można podać na wiele sposobów. Dlaczego warto się nimi zainteresować, zwłaszcza zimową porą? Reklama Jedz kiszonki na szczęście! Agnieszka Cegielska o ich zdrowotnych właściwościach Popularyzatorka zdrowego stylu życia Agnieszka Cegielska opowiedziała o zdrowotnych właściwościach kiszonek. PRZEPISY na dania z kiszonek. Idealne na początek wiosny Fermentowane warzywa są bardzo zdrowe i idealne na początek wiosny. Zawierają wiele cennych witamin i wspomagają odporność. To istna bomba witaminowa. Jakie właściwości ma kapusta kiszona? W wyniku procesu fermentacji kapusta kiszona zawiera również wiele przyjaznych bakterii. Jakie ma właściwości? Co sprzyja mikrobiocie, czyli dieta dla mikroflory jelit Stan naszej mikroflory bezpośrednio wpływa na prawidłową pracę jelit, a także na zachowanie ich szczelności. Nie tylko bakterie probiotyczne mogą sprzyjać naszej mikrobiocie. By cieszyć się zdrowiem, odpornością i dobrym samopoczuciem, warto zwrócić uwagę na to, jakie pokarmy spożywamy w codziennej diecie. Włączając określone produkty do swojego menu, dbamy o swoje jelita. Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie. Czy jest ciężkostrawna? - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna? Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej