kuchnia Chlebek adwentowy. Przepyszne ciasto, które wprowadzi w atmosferę świąt [PRZEPIS] Od początku grudnia z niecierpliwością oczekujemy na Boże Narodzenie. Adwent to czas, w którym zabieramy się za porządki, przystrajamy nasz dom i przygotowujemy świąteczne przysmaki. W tym okresie z pewnością warto wypróbować przepis na chlebek adwentowy - pyszny deser ze świąteczną nutą. Tomasz Prange-Barczyński: Ta książka tak naprawdę jest o ludziach [PODCAST] Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz i autor książek o winie, był gościem podcastu "DGP Talk". W rozmowie z Marcinem Cichońskim opowiedział o swojej najnowszej książce "Riesling i tapasy", która jest przewodnikiem po niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy. Jajka po turecku to hit sieci. Wypróbuj ten pomysł na śniadanie [PRZEPIS] Jajka na miękko i na twardo z majonezem znamy doskonale. Te po benedyktyńsku, w koszulce i szakszukę też już pewnie jedliśmy. Teraz czas spróbować jajek po turecku. Są pyszne i łatwo je przygotować. Lista potrzebnych składników jest krótka. Reklama Niesamowita zapiekanka z dyni. Zwycięzca Top Chefa zdradza przepis Zapiekanka z dyni to idealna bohaterka jesiennego menu. Zdrowa, niskokaloryczna i co najważniejsze - pyszna. Dynia piżmowa to gatunek, który wspaniale nadaje się do przyrządzenia zapiekanki. Jak ją przygotować? Zupa jabłkowa. Idealny przysmak na jesień [PRZEPIS] Jesienią i zimą chętnie zajadamy się jabłkami. Te smaczne i zdrowe owoce możemy wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Dzisiaj proponujemy zupę jabłkową hrubieszowską według tradycyjnego przepisu z Lubelszczyzny. Reklama Pyszne dyniowe pikle. Autorska marynata Tomasza Purola, zwycięzcy Top Chefa [PRZEPIS] Jesienna kuchnia nie może obejść się bez dyni. Jest nie tylko idealna, jako składnik wielu pysznych potraw, ale też znakomicie nadaje się do piklowania. Jakie składniki powinny znaleźć się w marynacie? Jak długo trwa proces piklowania dyni? Rury poznańskie: Przysmak z Wielkopolski z niesamowitą historią [PRZEPIS] Rury poznańskie to jeden z najbardziej tajemniczych regionalnych przysmaków z Wielkopolski. Ich prawdziwy przepis jest pilnie strzeżoną tajemnicą, niewiele wiadomo o pierwszych wypiekach, a tradycyjny sposób ich pieczenia był niebywały. Rosopita, czyli tradycyjna zupa ze śledzi. Wyrazisty smak i zapach [PRZEPIS] Rosopita jest tradycyjną zupą śledziową z rejonu Kujaw. Ma wyrazisty smak i aromat. W wielu domach gości na stołach już od dziesięcioleci, a jej przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jak ją przygotować? Zdradzamy recepturę. W lodówce pojawiło się dużo szronu? To może być zapowiedź awarii. Co zrobić? Nadmierny w szron w lodówce nie wróży nic dobrego. To zapowiedź kłopotów z chłodziarką, które mogą być wynikiem zarówno nieprawidłowego korzystania z urządzenia, jak i awarii "serca" lodówki, czyli sprężarki. Nadprogramowego szronu nie należy bagatelizować, ale czy można mu zaradzić? Po imprezie zostały ci resztki jedzenia? Zrób lubelski forszmak [PRZEPIS] Gulasz to danie idealne na jesienne i zimowe chłody. Jest rozgrzewający i pożywny. Poniżej przybliżamy przepis na forszmak lubelski, czyli tradycyjny gulasz z okolic Lublina. Jego przygotowanie jest proste, a smak zaskakujący. Reklama Babka z prodiża przywoła wspomnienia sprzed lat. Kultowy PRZEPIS z PRL-u Prodiż był obowiązkowym wyposażeniem większości kuchni w okresie PRL-u. Pozwalał przygotowywać wiele wspaniałych potraw. Do smaków tych - podobnie jak i do samego urządzenia - coraz chętniej wracamy. W związku z tym dziś przypominamy przepis na babkę z prodiża. Listopadowe słodycze. Tajemnicze historie i pilnie strzeżone przepisy [ZDJĘCIA] Listopadowym świętom towarzyszą pyszne regionalne przysmaki. Pojawiają się na przycmentarnych straganach, odpustowych jesiennych kramach, ale i w najlepszych cukierniach. To tradycyjne wyroby, których receptury są często strzeżone od dziesięcioleci. Niektóre z nich, poza sporą dawką kalorii, mają także niezwykłe pochodzenie. "Fałszywy zając". Efektowny wygląd i wspaniały smak. Goście będą zachwyceni [PRZEPIS] Fałszywy zając to kujawska pieczeń o efektownym wyglądzie i wspaniałym smaku. Będzie ozdobą na każdym stole i zachwyci zarówno domowników jak i gości. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Jak ją przygotować? Okazuje się, że nie jest to trudne. Właściwości cynamonu. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wzmacnia odporność Cynamon ma niezwykły smak i aromat, ale także wiele właściwości zdrowotnych. W okresie jesienno-zimowym dodajemy go do szarlotki, zimowych herbat i pierników. Sprawdź, jakie działanie wykazuje on na nasz organizm. Rogal świętomarciński: Legendarny poznański przysmak z okazji 11 listopada Rogal świętomarciński to regionalny słodki przysmak wypiekany z okazji imienin świętego Marcina, patrona stolicy Wielkopolski. Jest on produktem chronionym oznaczeniem geograficznym UE. Poznańska tradycja wypieku tego przysmaku ma ponad 160 lat, a w Dniu Świętego Marcina sprzedawanych jest średnio 250 ton certyfikowanych rogali świętomarcińskich! Zadbaj o piekarnik dla swojego zdrowia. Skorzystaj z TYCH prostych patentów Czyszczenie piekarnika to nie tylko kwestia estetyki. Ma też wpływ na nasze zdrowie. Na szczęście istnieją sprytne sposoby, by usunąć przypalony tłuszcz i zaschnięte resztki. I to bez szorowania. Owsianka "rafaello", czyli słodycz pralin na śniadanie. Trzy PRZEPISY Owsianka to smaczne i zdrowe śniadanie. Wszystkich miłośników kokosa z pewnością zachwyci owsianka "rafaello" inspirowana smakiem słynnych pralin. Proponujemy aż trzy przepisy na to słodkie śniadanie. Wypróbuj wszystkie i oceń, który jest najlepszy. Zrób śniadanie po kolacji, a rano sobie podziękujesz. Prosty przepis na nocną owsiankę O poranku zazwyczaj brakuje nam czasu. Z tego powodu często wychodzimy z domu bez śniadania. Receptą na ten problem jest nocna owsianka. Posiłek, który w kilka chwil przygotujemy wieczorem, aby rano cieszyć się jego smakiem i wartościami odżywczymi. Mun, shitake, pieczarki... Tych azjatyckich GRZYBÓW warto spróbować jesienią Wrzesień i powoli żółknące liście, które niebawem będą chrupać pod naszymi krokami, to pierwsze zwiastuny jesieni. Wraz z jej nastaniem zmienia się nie tylko aura za oknem, ale także to, co trafia na nasze talerze. Sprawdźmy, w jakich azjatyckich potrawach odnajdziemy egzotyczne grzyby. Biały nalot na czekoladzie. Co to jest? Czy można ją jeść? Kiedy trzeba wyrzucić? Nieraz sięgając po tabliczkę czekolady lub inne produkty czekoladowe możemy zauważyć na nich biały nalot. Wizualnie nie zachęcają do spożycia, ale czy są szkodliwe dla zdrowia? Prawda może cię zaskoczyć. Dowiedz się, czym jest biały nalot na czekoladzie, jak powstaje i o czym świadczy. następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej