• Kurkuma
    Zdrowotne właściwości kurkumy były znane mieszkańcom południowo-wschodniej Azji już w czasach starożytnych. Jej zmielone kłącze stosowano nie tylko w tradycyjnej kuchni, ale również jako antidotum na wszelakie schorzenia.
  • Kurkuma
    Z pewnością używasz jej w kuchni, może nawet dość często, jeśli lubisz wschodnią kuchnię. Teraz okazuje się, że ta popularna przyprawa pomaga w leczeniu mózgu, uruchamiając jego zdolności do samonaprawy. Naukowcy twierdzą, że kurkuma, czyli sproszkowany korzeń szafranu indyjskiego i główny składnik curry to przyszłość medycyny.
  • Kurkuma chroni przed rakiem
    Nie tylko wzbogaca smak dań. Ma także niewiarygodne działanie lecznicze. Naukowcy z Oregon State University wykazali, że podnosi odporność na choroby zakaźne i zapobiega rozwojowi raka. Musisz mieć ją w swojej kuchni!
  • Znajdująca się w papryce chili kapsaicyna działa jak środek znieczulający oraz wykorzystywana jest w leczeniu nowotworów
    Bazylia, czosnek czy tymianek nie tylko poprawiają smak potraw i nadają im niepowtarzalny aromat. Przyprawy również mają wiele prozdrowotnych właściwości. Warto je znać.