• zimna kuchnia
    Po tę książkę powinien sięgnąć każdy, kto chciałby tak jak profesjonaliści przygotowywać i serwować wszelkiego rodzaju dania zimne. Ale również ci, którzy chcą nauczyć się jak filetuje się ryby, otwiera małże lub do czego najlepiej wykorzystać poszczególne części tuszy wołowej albo kaczki. 
  • David Gaboriaud
    W swoim życiu, a przecież wiele lat spędziłem we Francji, żabie udka jadłem może trzy razy w życiu. Kiedy słyszę o tym skojarzeniu, to zastanawiam się ilu Polaków zjada codziennie rano na śniadanie nóżki w galarecie albo flaki – mówi David Gaboriaud, kucharz i ambasador kampanii "French Touch".
  • Dieta na zdrowie - co jeść w czasie grypy?
    Grypę leczy się jedynie objawowo, łagodząc dolegliwości. Do tego dochodzi odpoczynek i odpowiednia dieta. Warto zadbać, by podczas choroby codzienne menu obfitowało w pożywne posiłki, dzięki którym szybciej wrócisz do zdrowia. Oto, czego nie powinno w nich zabraknąć.
  • Kelner
    Miesiąc po wizycie w restauracji zwykle nie pamiętamy tego co jedliśmy, za to doskonale pamiętamy jak zostaliśmy obsłużeni. Podczas jednego ze szkoleń pewna kelnerka powiedziała mi, że rodzina wciąż ją pyta, kiedy wreszcie znajdzie normalną, poważną pracę. Napisaliśmy naszą książkę między innymi po to, aby udowodnić, że to jest normalna, poważna praca - mówi Patrycja Siwiec, która wraz z Adamem Pawłowskim przygotowała książkę "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii". To warta uwagi pozycja nie tylko dla osób z branży, ale i dla gości restauracji.
  • Menu PRL
    Upał gasiła gazowana woda z sokiem albo oranżada, pod warunkiem, że nie brakowało tlenku węgla albo szklanych opakowań. Ci, którzy wyruszali na dwutygodniowe wczasy otrzymywali przydział żywności. A gdy rozpoczynał się masowy ruch w kierunku Bałtyku swoje podwoje z roku na rok otwierało coraz więcej sklepików, malutkich barów oraz smażalni ryb.
  • Kobieta trzyma herbatę i termofor
    Warto postawić na warzywa i owoce. Żeby poczuć się lekko, należy zwiększyć ilość błonnika w diecie.
  • Wolfgang Puck oscarowe menu przygotowuje wraz ze swoim synem
    Chleb w kształcie Oscarów, kawior i luksusowy szampan. Goście pooscarowego przyjęcia jak co roku doznają kulinarnego olśnienia. Wszystko za sprawą uczty, którą na Bal Gubernatora przygotuje Wolfgang Puck. Czym jeszcze maestro uraczy podczas oficjalnego after party po gali oscarowej. I co znajdzie się w słynnych już, wartych ok. 100 tys. dolarów amerykańskich każda, torbach z prezentami, które dostaną niektórzy goście w Dolby Theatre?
  • Wino na Boże Narodzenie
    Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów i wina mogą pozostawić coś więcej niż tylko zgagę. Jak dbać o zęby w okresie, kiedy puszczają wszystkie dietetyczne hamulce?
  • Mężczyzna trzyma sztućce
    O tym, dlaczego apetyt oszukuje tylko dorosłych i dlaczego lepiej nie kłaść się głodnym spać, rozmawiamy z Agatą Ziemnicką-Łaską, dietetykiem.
  • Łosoś
    Jak jeść zdrowo kiedy tradycyjne świąteczne menu obfituje w tłuszcze? Wbrew pozorom recepta tkwi nie tylko w umiarze.