• Mięso na desce do krojenia
    Jak zadbamy o środowisko, gdy ograniczymy mięso w diecie?
  • Stek wołowy
    Kto powinien jeść mniej mięsa? Czym grozi nadmiar czerwonego mięsa w diecie?
  • Magda Gessler
    Magda Gessler tuż przed świętami udziela porad, które obrońców praw zwierząt przyprawią o palpitacje serca. Popularna restauratorka sugeruje bowiem, że wigilijnego karpia, przed zabiciem i podaniem na stół, powinno się głodzić przez tydzień.
  • kiełbasa
    Chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi? Unikaj wysoko przetworzonych dań mięsnych. Kiełbasy, szynki, boczki i pasztety powinny wypaść z naszej diety lub gościć w niej bardzo rzadko – uważa badaczka ze Stanów Zjednoczonych.
  • Stłuczona szyba
    We Francji zwolennicy weganizmu tłuką szyby w sklepach mięsnych. Spowodowało to ostrą debatę nie tylko na temat sposobu żywienia, zdrowia i dobrego traktowania zwierząt, ale również na temat „totalitaryzmu czynienia dobrze”.
  • Dieta - kanapka
    Długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życia – wykazały badania prof. Macieja Banacha i jego zespołu.
  • Susza
    Bochenek chleba za 8‒10 zł, mięso droższe o 30‒40 proc.? To nie scenariusz stanu wyjątkowego, tylko prognozy branży. Wszystko przez suszę i ASF.
  • Polska
    "W żyłach naszych płynie krew, co ścina się na widok nędzy i ciemnoty (…). Konieczne jest podjęcie walki przeciwko ciągłemu utrzymywaniu pewnych kast i instytucyj (pisownia oryginalna – red.), przeciw układowi stosunków, które oddzielają pracującego od narzędzi pracy. Na takie instytucje będziemy zapatrywać się jako na siły wrogie". Tymi słowami prawie 140 lat temu prekursor socjologii Ludwik Krzywicki polemizował z czołowym pozytywistycznym kronikarzem epoki Bolesławem Prusem. Krzywicki dowodził, że rolą badacza nie może być tylko analiza zastanych stosunków społecznych. Może on – a nawet powinien – podejmować działania na rzecz zmiany. Łączyć obserwację z aktywizmem społecznym.
  • Pieczone mięso
    Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana?
  • Przygotowywanie posiłku z grilla
    Mięso z grilla na pewno jest smaczne. Ale czy na pewno jest zdrowe? Czy można nabrać dodatkowych wątpliwości po sprawdzeniu, co kryje się w podpałkach, węglu drzewnym i brykiecie spalanym na grillu? Zbigniew Jelonek, naukowiec z Uniwersytetu Śląskiego, zbada skład paliwa, na którym przyrządzamy posiłki z grilla.