mięso Mięso dzikich zwierząt źródłem chorób zakaźnych? Naukowcy podają dane Tylko 3 proc. chorób zakaźnych, pojawiających się w latach 1940-2004, można przypisać spożywaniu mięsa dzikich zwierząt - wynika z analiz danych. Źródłem 17 proc. chorób było rolnictwo konwencjonalne i przemysł spożywczy; 31 proc. było związane ze zmianami w użytkowaniu gruntów, m.in. wylesianiem i fragmentacją siedlisk. Salmonella wykryta w drobiu. GIS wycofuje niektóre partie produktów GIS poinformował w czwartek o wycofaniu jednej partii świeżej ćwiartki kurczaka i świeżego filetu z piersi kurczaka - ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis. Dieta ketogeniczna może pomóc osobom ze stwardnieniem rozsianym Pacjenci ze stwardnieniem rozsianym (SM), którzy stosowali dietę ketogeniczną, odczuwali mniejsze zmęczenie, mieli łagodniejsze objawy depresji, poprawiła się ich jakość życia i obniżył poziom markerów stanu zapalnego we krwi - poinformowało pismo „Neurology Neuroscience“. Reklama Fraszyńska: Nie jem nic, co ma oczy W rozmowie z Mateuszem Szymkowiakiem aktorka zdradziła, jaką dietę stosuje. Czeskie służby weterynaryjne nakazały wycofać ze sklepów mięso z Polski Czescy lekarze weterynarii nakazali w czwartek jednej z sieci handlowych wycofać prawie 17,5 tony mielonego mięsa wieprzowego z Polski, w którym znaleziono 60 razy więcej antybiotyków, niż pozwalają przepisy. Osoby, które nabyły produkt, powinny zwrócić go do sklepu. Reklama Wielka Brytania: Przez brak rzeźników hodowcy zaczęli zabijać i wyrzucać zdrowe świnie Brytyjskie stowarzyszenie hodowców świń NPA poinformowało we wtorek o pierwszych przypadkach, że z powodu deficytu rzeźników zdrowe, przeznaczone do uboju zwierzęta zostały zabite i wyrzucone. Podatki mają uderzyć w mięsożerców Europarlamentarzyści chcą zmiany stawek VAT na żywność w całej Unii Europejskiej. Ostaszewska nigdy nie jadła mięsa. "Drugie pokolenie wegetarian" W najnowszym wywiadzie aktorka zdradziła, że jest już drugim pokoleniem w swojej rodzinie, które jest całkowicie wegetariańskie. - Teraz mój syn ma taki moment, że ma potrzebę i chce kosztować mięsa. Ale w domu wie, że go nie dostanie - mówi w rozmowie z "Vivą!". Polacy znów na cukrowym dopingu Pandemia przyniosła zmianę nawyków żywieniowych. Nie zawsze jednak wyszło nam to na zdrowie. Jedzenie roślinnych kolacji może zmniejszyć ryzyko chorób serca Eksperci z Harbin Medical University przebadali dane prawie 28 tys. dorosłych. Przeanalizowali je pod kątem diety i dostarczanych organizmowi składników. Wnioski pokazały ciekawe związki między białkiem, węglowodanami i tłuszczami a porami ich przyjmowania. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Zapisz się na newsletter Obserwuj na Facebooku Przejdź do strony głównej