mikrobiom Częste stosowanie antybiotyków zwiększa ryzyko nieswoistego zapalenia jelit Częste stosowanie antybiotyków może zwiększać ryzyko chorób zapalnych jelit, w tym choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, u osób po 40. roku życia - sugerują wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie „Gut”. Mikroflora jelitowa może mieć udział w rozwoju stwardnienia rozsianego Pacjenci cierpiący na stwardnienie rozsiane (SM) mają inny skład mikroflory jelitowej w porównaniu z osobami zdrowymi – informuje czasopismo „Genome Medicine”. Sugeruje to, że zmiany w mikroflorze jelitowej mogą przyczyniać się do rozwoju SM lub jego zaostrzeń. Masz nieświeży oddech, afty, nalot na języku? Napraw mikroflorę jamy ustnej Biały nalot na języku, nieświeży oddech czy dokuczliwe afty? To mogą być sygnały, że mikroflora w twoich ustach potrzebuje pomocy. Tysiące mikroorganizmów zasiedlają jamę ustną człowieka: te dobre i te złe. Przez lata utrzymują stabilną równowagę. Jednak jeśli zapomnimy o kilku zasadach, władzę przejmą szkodliwe drobnoustroje. Reklama Mikrobiom jelitowy ma wpływ na serce, wiąże się z ryzykiem niewydolności serca Podwyższony poziom fenyloacetyloglutaminy (PAG), która jest ubocznym produktem procesu rozkładania białek pokarmowych przez drobnoustroje jelitowe, może być bezpośrednio powiązany zarówno ze zwiększonym ryzykiem, jak i nasileniem niewydolności serca - informuje pismo ”Circulation: Heart Failure”. Bakterie jelitowe mogą „dokarmiać” depresję Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego zidentyfikowali 13 grup bakterii jelitowych, które mają związek z ryzykiem objawów depresji u osób dorosłych. Część z nich występowała u osób z depresją w bardzo małych ilościach, a inne w nadmiarze – informuje pismo „Nature Communications”. Reklama Bakterie w jamie ustnej regulują przebieg COVID-19 Zaburzenie równowagi mikrobiomu jamy ustnej ma związek z zaostrzonym przebiegiem COVID-19 – informują naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts. Ich wnioski ukazały się w piśmie „Frontiers in Microbiology”. Wystarczy garść dziennie. Jedzenie migdałów poprawia zdrowie jelit Spożywanie garści migdałów dziennie znacząco zwiększa produkcję maślanu sodu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit - informują naukowcy z King's College London. Koronawirus uszkadza zdrowy mikrobiom jelitowy. Czym to grozi? Infekcja wirusem SARS-CoV-2 może zmniejszyć liczbę gatunków bakterii w jelitach, co otwiera drogę do rozwoju niebezpiecznych drobnoustrojów – dowodzą wyniki badania opublikowane w Nature Communications. Tak, Tak! Nieswoiste zapalenia jelit związane z chorobami przyzębia Osoby cierpiące na nieswoiste zapalenia jelit częściej niż osoby zdrowe zmagają się z chorobami przyzębia – wynika z badań opublikowanych w przez „Journal of Periodontology”. Niezdrowe jelita ułatwiają rozprzestrzenianie się raka piersi Nieprawidłowy mikrobiom jelitowy powoduje w zdrowej tkance zmiany, które pomagają rakowi piersi rozprzestrzeniać się na inne części ciała – informuje pismo „Cancer Immunology Research”. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej