miód Miód obniża poziom cukru i cholesterolu. Służy zdrowiu kardiometabolicznemu Spożywanie miodu poprawia kluczowe markery zdrowia kardiometabolicznego, takie jak poziom cukru czy cholesterolu – informują naukowcy z Uniwersytetu Toronto. Wyniki ich badań opublikowane zostały w piśmie „Nutrition Reviews”. Domowe sposoby na ból gardła i chrypkę – soda, miód, a może czosnek? Ból gardła i chrypka są częstymi dolegliwościami w sezonie jesiennym, kiedy łatwiej się przeziębiamy, ulegamy zakażeniom koronawirusem lub wirusami grypy. Wirusową infekcję górnych dróg oddechowych zwykle leczymy objawowo. Warto wypróbować domowe sposoby. Miód, oliwa z oliwek i mleko. Te produkty spożywcze są najczęściej fałszowane na świecie Miód jest obok oliwy z oliwek i mleka jednym z trzech najczęściej fałszowanych produktów spożywczych na świecie - podaje brytyjski dziennik "Daily Telegraph", przywołując dane Food Fraud Database. Reklama Witek: Jesteśmy drugim parlamentem na świecie z własną pszczelą pasieką "Polski Sejm jest drugim na świecie parlamentem, który posiada własną pasiekę" - powiedziała w Przemkowie na Dolnym Śląsku marszałek Sejmu Elżbieta Witek. "To jest najlepszy dowód na to, że włączamy się w tę akcję ochrony pszczół, bo pszczoły są bardzo potrzebne" – dodała. Pyłek pszczeli i pierzga – najcenniejsze dary pasieki. Na co pomagają? Pyłek kwiatowy i pierzga to naturalne produkty pszczele, produkowane przez pszczoły. Niesłusznie trochę zapomniane, są bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Stanowią zdrową alternatywę wielu produktów oraz mają szereg właściwości prozdrowotnych. Jakich? Reklama Coraz częściej jest podrabiany. Jak rozpoznać prawdziwy miód? Kupując miód w sklepie, nie zawsze mamy pewność, co znajduje się w słoiku. Coraz częściej słyszy się o podrabianiu miodu. Jak rozpoznać prawdziwy miód? Rekordowo drogi miód. Za kilogram trzeba płacić nawet... 10 tys. euro Zbierany w tureckiej jaskini miód Centauri Honey został oficjalnie uznany za najdroższy na świecie. Kilogram produktu kosztuje 10 tys. euro - poinformowała Księga rekordów Guinnessa. Na odporność – pierzga. Jakie są jej właściwości? W jakiej formie spożywać pierzgę, aby był jak najlepiej przyswajalna przez organizm? Miód lepszym lekarstwem na przeziębienie niż leki. Dlaczego? Miód jest idealnym lekarstwem podczas przeziębienia i kaszlu. Według najnowszych badań jego właściwości są skuteczniejsze niż antybiotyki. Zdaniem ekspertów z Uniwersytetu Oksfordzkiego świetnie radzi sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych. Potrzebny Ci cud dla stóp? Wypróbuj miód! Czas spędzany w domy to idealny moment na przygotowanie kosmetyków DIY. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej