• Jan Krzysztof Ardanowski
    Będę dążył do zalegalizowania produkcji w Polsce okowit, nalewek i destylatów, tak jak to ma miejsce w innych krajach - powiedział PAP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że chodzi o produkcję wysokiej jakości alkoholu na niewielką skalę.
  • Nalewka
    Popularność nalewek wynika nie tylko z ich słodkiego, owocowego smaku, ale także zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na szczęście w dzisiejszych czasach, każdy z nas ma dostęp do niemal nieograniczonej liczby przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek.
  • Nalewka z aronii
    Aronia to bardzo zdrowy owoc, jest źródłem wielu witamin, m.in. C, E, B2. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, miedź, mangan, bor. Owoc ten obniża poziom złego cholesterolu. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie. Chroni przed chorobami oczu (jaskrą, zwyrodnieniami plamki żółtej, zaćmą). Dlatego warto zamknąć właściwości tego owocu w butelce i przyrządzić z niego nalewkę.
  • Bursztyn
    Bursztynowa nalewka łagodzi objawy grypy, przeziębienia, zapalenia płuc i oskrzeli. Pomaga przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Uśmierza migrenowe bóle głowy i przykre dolegliwości reumatyczne. To nie wszystko. Alkohol z dodatkiem tego szlachetnego kamienia koi stany zapalne dróg moczowych.
  • Nalewka z jeżyn
    Jeżynówka to gratka dla fanów owoców leśnych. Jest słodka, pyszna, a na dodatek bardzo zdrowa. Spożywana od czasu do czasu w małych dawkach wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia.
  • Maliny
    Alkohol spożywany w dużych ilościach może stać się przyczyną wielu chorób. Jednak w niewielkich dawkach wykazuje działanie lecznicze. Należy jednak wiedzieć, co pić, w jakim czasie i w jakich ilościach. Wśród entuzjastów medycyny naturalnej szczególną popularnością cieszą się nalewki.
  • Alkohol
    Polacy kupują coraz mniej tradycyjnej czystej wódki. Choć wciąż jesteśmy w czołówce pod względem jej spożycia, większą popularnością cieszą się alkohole smakowe o mniejszej objętości. Ważnym segmentem rynku stają się gatunkowe, importowane napoje alkoholowe, jak whisky czy burbon. Coraz częściej konsumenci sięgają też po nalewki, a producenci liczą na większą konsumpcję nie tylko w kraju, lecz także na zagranicznych rynkach.
  • Nalewki na Boże Narodzenie
    By zdążyć, za ich przygotowanie trzeba zabrać się najpóźniej miesiąc przed Bożym Narodzeniem. Tylko wtedy ich smak będzie głęboki, a aromat wprost oszałamiający. Oto przepisy na nalewki, które wzbogacą twój świąteczny stół.
  • Nalewkę można zrobić samemu w domu
    Nalewki to nie tylko słodki i aromatyczny trunek, ale też bogactwo witamin i domowa metoda na drobne dolegliwości. Wzmacniają odporność, poprawiają kondycję serca i cieszą smakiem polskich, dojrzałych owoców.
  • Kobieta z kwiatem
    Kwiaty na talerzu? W dodatku nie w roli dekoracji, a w funkcji głównego dania? Takie przysmaki to nowy kulinarny hit. Takie potrawy są smaczne, bogate w wartości odżywcze i posiadają niezwykłe właściwości – na przykład antystresowe. Które kwiaty są jadalne i świetnie sprawdzą się w roli pysznej potrawy? I w ogóle – z czym to się je?