odżywianie Co lubi twój mózg? Ta dieta nakarmi twoje szare komórki Myślisz tak, jak jesz – produkty, które lądują na twoim talerzu poprawiają (lub pogarszają) pracę mózgu. Jaka dieta dobrze wpływa na pamięć? "Kuchenne inspiracje z NFZ". Pobierz bezpłatnego e-booka „Żywność powinna dostarczać składników odżywczych, takich jak: białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, błonnik i witaminy. Nie ma ich wystarczająco w pojedynczych produktach, dlatego tak ważne jest przygotowywanie urozmaiconych i zbilansowanych posiłków” – zwraca uwagę Narodowy Fundusz Zdrowia na swojej stronie internetowej. NFZ w serwisie dla pacjentów przygotował darmowy e-book do pobrania z propozycjami posiłków i przekąsek na zimę. Dodatkowo na stronie diety.nfz.gov.pl proponuje plany żywieniowe dostosowane do różnych kategorii wiekowych, wagi, a także schorzeń. Alzheimer w rodzinie. Jak wspierać najbliższych? Choroba Alzheimera – ta diagnoza zawsze brzmi jak wyrok, nie tylko dla chorego, ale i jego najbliższych. Muszą się oni właściwie przygotować do wieloletniej i żmudnej opieki, do szeregu wyzwań, trudności, negatywnych emocji, z którymi bardzo często zostają sami. Reklama Co drugi Polak nie wie, czym jest żywienie kliniczne, poprawiające wyniki terapii Aż ponad 60 proc. Polaków nie wie, czym jest żywienie kliniczne, które chroni pacjentów przed niedożywieniem i poprawia wyniki terapii – alarmowali w czwartek, 1 grudnia, eksperci. Ultra-przetworzone jedzenie może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu. Czego unikać? Wysoko przetworzona żywność przyczynia się w Brazylii do ok. 60 tys. zgonów rocznie - wynika z badania prowadzonego w tym kraju. W państwach rozwiniętych, gdzie takiego jedzenia spożywa się więcej, skutki tego mogą być jeszcze większe. Reklama Nie jemy zdrowiej niż w poprzednim wieku! Wyniki badania diety w skali globalnej Jak wykazały badania przeprowadzone w 185 krajach, w skali globalnej diety nie są obecnie dużo zdrowsze niż 30 lat temu – informuje pismo „Nature Food”. Cukier zaburza mikrobom, osłabia odporność i może sprzyjać groźnym schorzeniom W badaniu na myszach, obecny w diecie cukier szkodził jelitowym bakteriom, które wspierały układ odpornościowy, zwiększając ryzyko otyłości i cukrzycy. Podobne mechanizmy mogą działać u ludzi. Zła dieta i chaos w domu szkodzą na pamięć, koncentrację i kontrolę emocji u dzieci Nieprawidłowe odżywianie i chaotyczne środowisko domowe mogą niekorzystnie wpływać na pamięć, koncentrację i kontrolę emocji u dzieci – informują naukowcy z Uniwersytetu Illinois w piśmie „Nutrients”. Zdrowa DIETA ROŚLINNA obniża ryzyko raka piersi. Wyniki dużego badania Dane na temat 65 tys. kobiet obserwowanych przez ponad 20 lat wskazało na korzystne działanie diety roślinnej w prewencji różnych typów raka piersi. Ważne jest jednak, aby była to dieta zdrowa. Dieta wegetariańska nie jest obecnie polecana w okresie ciąży W okresie ciąży dieta wegetariańska, a tym bardziej - wegańska nie jest obecnie polecana, a jeśli - to tylko z odpowiednią suplementacją w zależności od rodzaju tej diety – twierdzi dr inż. Małgorzata Więch z Zakładu Żywienia Instytut Matki i Dziecka w Warszawie. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej