• Jak uśmierzyć ból
    Niektóre produkty spożywcze mogą działać równie skutecznie jak leki przeciwbólowe i przeciwzapalne. Nie mają przy tym żadnych skutków ubocznych. Poznaj je.
  • Oliwa z oliwek
    Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli, że oleaceina, która występuje w oliwie z oliwek typu ekstra virgin, ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękania szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności m.in. z powodu udaru mózgu czy zawału serca. Kierujący badaniami prof. Marek Naruszewicz podkreśla jednak, że tak wartościowa jest tylko gorzka, zielonkawa i mętna oliwa extra virgin. Tańsza i łagodniejsza w smaku żółta oliwa zawiera znacznie mniej naturalnych substancji korzystnych dla zdrowia.
  • Oliwa z oliwek
    Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny – występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”.
  • Zdrowy tłuszcz
    Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne.
  • Kobieta trzymająca oliwę
    Sprawdź, do jakich celów możesz ją wykorzystać.
  • Dieta, która pokona stres
    Kiedy jesteśmy zdenerwowani, najczęściej sięgamy po słodycze lub fast foody. To kiepski pomysł, bo nie dość, że nie pomagają ukoić nerwy, to dodatkowo przyczyniają się do przyrostu masy ciała. Są jednak dobre produkty, które pomagają pokonać stres.
  • Smarowanie pieczywa masłem
    Masło czy margaryna - to najpopularniejsze pytanie, które pojawia się w sporze o to, czym smarować pieczywo. Dla kogo są przeznaczone te najczęściej używane produkty? Czym kierować się przy ich wyborze? I czy w ogóle jest się o co spierać? Odpowiadamy na te pytania wraz z ekspertami kampanii „Poznaj się na tłuszczach".
  • Awokado
    Mikroskopijne drobinki smoku dotkliwie niszczą płuca. Powodują nie tylko nowotwory, ale i zwiększają ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Aby zminimalizować zagrożenie chorób, warto jeść awokado - przekonują naukowcy.
  • Jaki olej wybrać?
    Sklepowe półki uginają się pod naporem różnego rodzaju olejów. Obok popularnej oliwy z oliwek pojawiły się mniej znane oleje tj. kokosowy, konopny czy z pestek dyni. Który wybrać?
  • Jak olej jest dobry do smażenia?
    Olej rzepakowy świetnie smakuje ze smażonymi warzywami i przy okazji dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. A jakie właściwości ma olej kokosowy? Zobacz przegląd olejów do smażenia i gotowania.