• Zdrowy tłuszcz
    Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne.
  • Dieta, która pokona stres
    Kiedy jesteśmy zdenerwowani, najczęściej sięgamy po słodycze lub fast foody. To kiepski pomysł, bo nie dość, że nie pomagają ukoić nerwy, to dodatkowo przyczyniają się do przyrostu masy ciała. Są jednak dobre produkty, które pomagają pokonać stres.
  • Smarowanie pieczywa masłem
    Masło czy margaryna - to najpopularniejsze pytanie, które pojawia się w sporze o to, czym smarować pieczywo. Dla kogo są przeznaczone te najczęściej używane produkty? Czym kierować się przy ich wyborze? I czy w ogóle jest się o co spierać? Odpowiadamy na te pytania wraz z ekspertami kampanii „Poznaj się na tłuszczach".
  • Jaki olej wybrać?
    Sklepowe półki uginają się pod naporem różnego rodzaju olejów. Obok popularnej oliwy z oliwek pojawiły się mniej znane oleje tj. kokosowy, konopny czy z pestek dyni. Który wybrać?
  • Jak olej jest dobry do smażenia?
    Olej rzepakowy świetnie smakuje ze smażonymi warzywami i przy okazji dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. A jakie właściwości ma olej kokosowy? Zobacz przegląd olejów do smażenia i gotowania.
  • Orzechy laskowe
    Naukowcy przekonują, że niektórzy pacjenci mogą zrezygnować z przyjmowania leków obniżających poziom cholesterolu we krwi, tzw. statyn. Pod warunkiem, że przejdą na odpowiednią dietę.
  • Pieczywo z masłem
    Lekarze i dietetycy jak mantrę powtarzają zalecenie o ograniczaniu w naszej diecie szkodliwych tłuszczów trans. Wiele osób zastanawia się, co to takiego i jak to możliwe, że można je znaleźć nie tylko w produktach wysoce przetworzonych, ale także tych naturalnych. I wreszcie - kluczowe pytanie - jakie produkty zawierają tłuszcze trans?
  • Dieta śródziemnomorska
    Mówi się o niej, że jest najzdrowszą dietą świata. Wiele badań naukowych potwierdziło, że wzmacnia układ krążenia, chroni przed otyłością i wydłuża życie. Uczeni zdradzają, co daje jej taką moc.