• Oliwa z oliwek
    Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli, że oleaceina, która występuje w oliwie z oliwek typu ekstra virgin, ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękania szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności m.in. z powodu udaru mózgu czy zawału serca. Kierujący badaniami prof. Marek Naruszewicz podkreśla jednak, że tak wartościowa jest tylko gorzka, zielonkawa i mętna oliwa extra virgin. Tańsza i łagodniejsza w smaku żółta oliwa zawiera znacznie mniej naturalnych substancji korzystnych dla zdrowia.
  • Oliwa z oliwek
    Od lat dieta śródziemnomorska stawiana jest za wzór prawidłowego odżywiania, który pozwala uchronić się przed chorobami przewlekłymi. Uczeni znaleźli także dowody na to, że może zapobiegać nowotworom. Kluczem do zdrowia jest oliwa z oliwek.
  • Dieta śródziemnomorska
    Jest smaczna i pożywna. Od lat zbiera wysokie noty za dobroczynny wpływ na zdrowie. Uczeni sprawdzili, w jaki sposób chroni przed zespołem metabolicznym.
  • Dieta śródziemnomorska
    Mówi się o niej, że jest najzdrowszą dietą świata. Wiele badań naukowych potwierdziło, że wzmacnia układ krążenia, chroni przed otyłością i wydłuża życie. Uczeni zdradzają, co daje jej taką moc.
  • Owoce morza na zdrowe serce
    Dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek, orzechy, ryby, świeże owoce i warzywa jest jedną z najzdrowszych na świecie. Ostatnie badania wykazały, że zapobiega chorobom serca i udarom mózgu, podobnie jak parkinsonowi i chorobom kości.
  • Dieta śródziemnomorska zapobiega osteoporozie
    To nie będzie rewolucja w jadłospisie. Ta dieta nie wymaga drastycznych zmian. A efekty jej stosowania odczujesz na zdrowiu i świetnej kondycji, zwłaszcza kości.