• Zdrowy tłuszcz
    Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne.
  • Jaki olej wybrać?
    Sklepowe półki uginają się pod naporem różnego rodzaju olejów. Obok popularnej oliwy z oliwek pojawiły się mniej znane oleje tj. kokosowy, konopny czy z pestek dyni. Który wybrać?
  • Jak olej jest dobry do smażenia?
    Olej rzepakowy świetnie smakuje ze smażonymi warzywami i przy okazji dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. A jakie właściwości ma olej kokosowy? Zobacz przegląd olejów do smażenia i gotowania.
  • Pieczywo z masłem
    Lekarze i dietetycy jak mantrę powtarzają zalecenie o ograniczaniu w naszej diecie szkodliwych tłuszczów trans. Wiele osób zastanawia się, co to takiego i jak to możliwe, że można je znaleźć nie tylko w produktach wysoce przetworzonych, ale także tych naturalnych. I wreszcie - kluczowe pytanie - jakie produkty zawierają tłuszcze trans?