omega 3 Kwasy omega-3 mogą chronić przed chorobą Alzheimera Osoby z najwyższym stężeniem kwasu omega-3 DHA we krwi były aż o 49 proc. mniej zagrożone chorobą Alzheimera, niż ochotnicy z najniższym stężeniem tej substancji - wykazało nowe badanie. Odpowiednia dieta może szczególnie pomagać osobom z genetycznymi predyspozycjami do schorzenia. Dieta śródziemnomorska może łagodzić objawy depresji u mężczyzn Zmiana sposobu odżywiania może przyczynić się do złagodzenia objawów depresji u młodych mężczyzn – wynika z badań opublikowanych przez „The American Journal of Clinical Nutrition”. Ten tłuszcz wspomaga serce i nerki, łagodzi stany zapalne. Wyniki badania Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) z grupy kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na regenerację serca po zawale i łagodzi stany zapalne, podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-6 mają przeciwny efekt - informuje „American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology“. Reklama Witamina D i kwasy tłuszczowe omega-3 mogą obniżać ryzyko chorób autoagresywnych Codzienne zażywanie witaminy D albo kombinacji witaminy D z kwasami tłuszczowymi omega-3 (w które obfitują owoce morza), może obniżać ryzyko wystąpienia choroby autoimmunizacyjnej – wynika z badania, które publikuje pismo „BMJ”. Dwie porcje tłustych ryb tygodniowo mogą zapobiec chorobom serca Najnowsze badania pokazują, że tłuste ryby mogą zapobiec chorobom serca. Nawet dwie porcje w tygodniu zrobią różnicę. Reklama Dziś tłusty czwartek. Ile pączków można zjeść, żeby nie przytyć? Dietetyczne rady Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie? Kilku rad udziela ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dietetyk mgr Ewa Kurowska Wysokie stężenie kwasów omega-3 we krwi może chronić przed śmiercią z powodu COVID-19 We wstępnym badaniu osoby o największym stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi były czterokrotnie mniej zagrożone zgonem z powodu COVID-19, niż osoby o stężeniu najniższym. Substancje te, jak podkreślają badacze, wykazują znaczące działanie przeciwzapalne. Czy rzeczywiście tran jest najlepszy na odporność? Na co pomaga tran? Czy dzieci mogą go pić? Czym są kwasy omega i jakie tłuszcze są dla nas zdrowe? Jakie tłuszcze są dla nas zdrowe? Jaka jest różnica między kwasem omega-3 a kwasem omega-6? "Większość odporności pochodzi z brzucha". Co warto jeść? Większość komórek układu odpornościowego zasiedla właśnie przewód pokarmowy – powiedziała dietetyk medyczny Sandra Ataniel. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej