pestycydy Zakazany owoc [EUREKA! DGP] Gdańscy naukowcy opracowali metodę pomiaru przenikania szkodliwych dla zdrowia pestycydów przez skórkę owoców i warzyw. Kasza gryczana wywołuje raka? Odryto zanieczyszczenia pestycydami [WIDEO] Czy kasza gryczana nie jest taka zdrowa jak nam się wydawało? Okazało się, że w kaszach niektórych marek odkryto glifosat, czyli pestycyd, który może wywoływać nowotwory. Brudna dwunastka - owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami. Jak je myć? Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów. Najbardziej skażone pestycydami m.in. są: ziemniaki, papryka słodka, sałata, truskawki, szpinak, czy pomidorki cherry. Sprawdzonym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym. Reklama Miód z miejskiej pasieki. Coraz bardziej popularny i tak samo zdrowy Miód z pasiek miejskich jest tak samo zdrowy, jak ten z pasiek wiejskich. Pszczoły doskonale radzą sobie w polskich metropoliach i znajdują masę pokarmu przez cały sezon, a jednym z ich ulubionych miejsc są... cmentarze – opowiada dr Hajnalka Szentgyörgyi, biolog z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Greenpeace apeluje do ministra rolnictwa o wycofanie pestycydów. "Polska do tej pory stawała po stronie pszczół" Pszczelarze i Greenpeace zaapelowali w środę do ministra rolnictwa, by ten wycofał zgodę na stosowanie szkodliwych dla pszczół pestycydów. Ministerstwo odpowiada, że zgoda jest okresowa i była podyktowana m.in. pogodą, która negatywnie wpłynęła na uprawy rzepaku. Reklama Gdzie kupować truskawki, by mieć pewność, że nie zawierają chemii? Na truskawki czekamy cały rok - są to ulubione letnie owoce wielu Polaków. W tym sezonie, dzięki sprzyjającej pogodzie, truskawki pojawiły się trzy tygodnie wcześniej niż zwykle. Wiele osób przestrzega przed czyhającymi w owocach pestycydami. Czy w polskich truskawkach mogą ukrywać się ich pozostałości? Tysiące pszczół martwych przez lekkomyślność rolnika. Pszczelarze będą walczyć o odszkodowanie W Bożepolu koło Lęborka rolnik z Kłębowa opryskał 60-hektarowe pole rzepaku, nie dochowując środków ostrożności. Skutki okazały się katastrofalne. Zginęły pszczoły z ok. 200 uli. Uwaga na skażone owoce i warzywa. Oto lista najbardziej zatrutych pestycydami Wydawałoby się, że dieta bogata w owoce i warzywa to najlepsze, co możemy zaoferować sobie i swojej rodzinie – w tym jej najmłodszym członkom. Okazuje się jednak, że nawet w tym przypadku czyhają na nas niebezpieczeństwa, z których nie zdajemy sobie sprawy. Czysta 15, czyli najmniej skażone pestycydami warzywa i owoce Badania w tym zakresie prowadzi amerykańska organizacja Environmental Working Group. Ranking tworzony i aktualizowany jest co roku. „Czysta 15” to owoce i warzywa, do których uprawy nie stosuje się szkodliwych składników. Czy produkcja żywności bez pestycydów jest możliwa? Rolnicy często opryskują swoje uprawy dużą ilością różnych pestycydów w celu ochrony roślin przed szkodliwymi mikroorganizmami. W wyniku tego na nasze stoły trafiają owoce i warzywa pokryte dużą ilością niezdrowej chemii. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Zapisz się na newsletter Obserwuj na Facebooku Przejdź do strony głównej