• Obiad na stołówce
    200 mln zł w latach 2019-2023 przeznaczono na szkolne stołówki w ramach programu rządowego "Posiłek w szkole i w domu". Wsparcie samorządom i innym organom prowadzącym szkoły zostanie udzielone w formie dotacji celowej. Program ruszył 1 stycznia 2019 r.
  • Pizza
    Czy kawałek pizzy ma więcej wartości odżywczych od płatków śniadaniowych?
  • Biegaczka
    Po treningu kluczowe jest zjedzenie wartościowego posiłku. Ważne są węglowodany i białka. Służy to regeneracji mięśni oraz odbudowaniu zapasów glikogenu i energii. Co ważne, wszystkie składniki odżywcze szybko wchłoną się do zmęczonego organizmu. Nie będzie on odkładał posiłku w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Jedzenie w mikrofalówce
    Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest bardzo wygodne, są jednak produkty, które nie powinny w niej lądować. To m.in. mleko matki i surowe mięso. Dlaczego nie powinniśmy podgrzewać ich w mikrofalówce? Jakich zasad się trzymać, kiedy korzystamy z tego urządzenia?
  • Posiłek w łóżku
    Okazuje się, że to, co zjemy przed położeniem się do łóżka, ma wpływ na jakość naszego snu. Co jeść, a czego nie jeść przed snem?
  • Tost z jajkiem
    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi dostarczyć organizmowi energii na cały dzień. Tost zapiekany z jajkiem sadzonym będzie idealny na pożywne śniadanie. Dodatkowo jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
  • Pizza
    Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, ale jedzenie typu „fast food” nie musi być ani kaloryczne, ani niezdrowe... Wręcz przeciwnie - może stanowić element prawidłowo zbilansowanej diety! Jednak umieszczając tortille czy hamburgery w codziennym menu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
  • Otyła rodzina
    Do 2030 roku jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.
  • Przygotowywanie mięsa
    Glutaminian sodu to związek chemiczny, który na etykietach kryje się pod oznaczeniem E621. Używany jest jako substancja wzmacniająca smak i zapach produktów spożywczych. Ten dodatek do żywności wywołuje na całym świecie wiele kontrowersji. Niektórzy uważają, że ma zły wpływ na nasze zdrowie. Czy aby na pewno?
  • Kuchnia azjatycka
    Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe mięso.