poziom cholesterolu Miód obniża poziom cukru i cholesterolu. Służy zdrowiu kardiometabolicznemu Spożywanie miodu poprawia kluczowe markery zdrowia kardiometabolicznego, takie jak poziom cukru czy cholesterolu – informują naukowcy z Uniwersytetu Toronto. Wyniki ich badań opublikowane zostały w piśmie „Nutrition Reviews”. Kawa może podnieść poziom cholesterolu. To zależy od metody jej parzenia Naturalnie występujące w kawie diterpeny – kafestol i kaweol – przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. To, w jakim stopniu zależy jednak od sposobu parzenia kawy. Najmniej szkodliwa okazała się kawa filtrowana – informują norwescy badacze. Ich wnioski opublikował „British Medical Journal”. Dieta nordycka obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi Zbilansowana dieta nordycka może zapobiegać wielu chorobom poprzez obniżanie poziomów cukru oraz cholesterolu we krwi, nawet jeśli nie prowadzi do utraty wagi - informuje pismo „Clinical Nutrition”. Reklama 21 mln Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu, grożący zawałem i udarem Mało prawdopodobne jest, by tzw. dobry cholesterol HDL chronił przed COVID-19, niepokojące jest natomiast, że aż 21 mln Polaków ma zbyt wysoki zły cholesterol LDL grożący zawałem i udarem mózgu, co z kolei może pogorszyć rokowanie u pacjentów z koronawirusem - powiedział kardiolog prof. Maciej Banach. Seniorzy z wysokim poziomem dobrego cholesterolu umierają rzadziej na COVID-19 Osoby powyżej 75. roku życia, mające wysoki poziom lipoprotein o dużej gęstości, tzw. HDL, zwanych dobrym cholesterolem, umierają rzadziej na Covid-19 niż inni seniorzy w tej grupie wiekowej, wynika ze studium przeprowadzonego na zlecenie służb medycznych wspólnoty autonomicznej Madrytu. Reklama Dieta na wysoki cholesterol Ponad połowa Polaków ma zbyt wysoki cholesterol. W 30 proc. przypadków można z nim walczyć dietą. Wysoki poziom cholesterolu pomaga rozwijać się nowotworom Większość komórek rakowych ginie z powodu stresu w czasie próby tworzenia przerzutu. Cholesterol pomaga im jednak uniknąć tej śmierci - informują badacze na łamach pisma „Nature Communications”. Dobry i zły cholesterol. Co wiesz na ten temat? Większość cholesterolu w naszych ciałach jest produkowana przez wątrobę zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, tylko niewielka część jest dostarczana z pożywieniem. Potocznie „cholesterolem” nazywa się jego formę transportową w krwi czyli lipoproteiny zawierające w składzie cholesterol. Wysoki poziom „dobrego” cholesterolu a ryzyko zawału. Niepokojąca obserwacja Osoby z wysokim poziomem “dobrego” cholesterolu HDL o dużych cząsteczkach mają zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego. Tylko małe cząsteczki HDL są faktycznie związane ze zmniejszonym ryzykiem zawału – informują naukowcy na łamach “Metabolism: Clinical and Experimental”. Niefiltrowana kawa podnosi poziom cholesterolu, szkodzi sercu Nasiona kawy zawierają kafestol - substancję, która znacznie podnosi poziom cholesterolu we krwi - ostrzegają naukowcy. Kafestol jest obecny głównie w nieprzefiltrowanej kawie parzonej np. po turecku, ale i w espresso. W kawie filtrowanej oraz instant kafestolu nie ma prawie wcale. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej