• Aronia
    Aronia to prawdziwy skarb. Jest niedroga, łatwo dostępna, a ma cały wachlarz właściwości prozdrowotnych: obniża ciśnienie, poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi. Z owoców aronii można przygotować soki, dżemy czy powidła. O tych cudownych owocach opowiedziały w "Dzień Dobry TVN" prof. Iwona Wawer i Agnieszka Cegielska.
  • Jabłko i płatki owsiane
    Kto powinien przywiązywać do indeksu glikemicznego szczególną wagę?
  • Kobieta bada się glukometrem
    W Polsce liczba osób cierpiących z jej powodu sięga już 2,6 miliona. Uznaje się, iż co szósty chorujący nie wie o swoim schorzeniu. Ci świadomi choroby lub jej zagrożenia niespiesznie udają się na badania - ponad połowa chorych trafia do specjalistów w chwili gdy pojawiają się nie objawy, a powikłania. Cukrzyca, bo o niej mowa, w pełni zasłużyła na miano choroby cywilizacyjnej, jednak tytuł ten może odebrać jej współczesna medycyna oraz coraz większa samoświadomość pacjentów.
  • Łosoś
    Pierwszym krokiem do zminimalizowania ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 jest zwykle zredukowanie masy ciała. Osoby otyłe są bowiem bardziej narażone na chorobę. Uczeni doradzają również pacjentom, którzy mają stan przedcukrzycowy odpowiednią modyfikację diety.
  • Owoce i glukometr
    Picie gorzkiej herbaty, ciągłe odmawianie deserów i jedzenie niesmacznych dań - tak wielu z nas kojarzy dietę cukrzyka. Nie wszyscy jednak wiedzą, że posiłki diabetyka to nie tylko pasmo wyrzeczeń, ale i odpowiednio dobrane produkty. Jakie? Na to pytanie odpowiadają twórcy aplikacji mobilnej dla cukrzyków Diabetee.
  • Dieta bogata w mięso sprzyja cukrzycy
    Nie mamy dobrych wieści dla amatorek karkówki i schabowych. Jak wynika z ustaleń francuskich naukowców, dieta obfitująca w mięso sprzyja cukrzycy.
  • Słodzenie aspartam może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy
    Pijesz tylko dietetyczną colę, żeby zachować linię? Rozczarujesz się. Naukowcy donoszą, że sztuczne słodziki zwiększają obwód talii. Co więcej, mogą się przyczyniać do powstania cukrzycy i innych chorób.