• Orzechy
    W starożytności wierzono, że orzechy to rośliny magiczne, które przynoszą szczęście. Dzisiaj wiemy, że „magia” orzechów to przede wszystkim ich właściwości. Różnorodność tych darów natury sprawia, że wykorzystując je w codziennej diecie możemy spodziewać się poprawy nie tylko swojego samopoczucia.
  • Dieta pudełkowa
    Postanowiła to sprawdzić Katarzyna Bosacka z "Dzień Dobry TVN". Dietetyk Agata Ziemnicka wyjaśniła, jak samemu przygotować śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację do pracy. Jakie składniki powinny się tam znaleźć? Co powinno stanowić przekąskę? W studiu programu Bosacka powiedziała, dlaczego dietę pudełkową lepiej jest przygotować w domu.
  • Banany
    O bananach często słyszymy, że są kaloryczną przekąską. Zapominamy jednak o ich cudownych właściwościach. Banan dzięki dużej zawartości cukru i błonnika doskonale nadaje się na śniadanie czy też przekąskę na trening, gdyż doda nam dużo energii. Pomaga na problemy z trawieniem i jest źródłem magnezu i potasu, a więc poprawia pamięć i koncentrację. Do czego przyda nam się skórka?
  • Kobieta jedząca jabłko
    Utrzymanie zgrabnej sylwetki wymaga dyscypliny żywieniowej, która powinna polegać m.in. na spożywaniu regularnych posiłków. Tymczasem na co dzień często mimowolnie sięgamy po dodatkowe przekąski. Oto kilka rad, które pomogą uwolnić się od podjadania.
  • Fast food
    Czasem od wiedzy o tym jak jeść, przydatniejsza może się okazać wiedza, jak tego nie robić. Choć podstawy zdrowego żywienia mamy przyswojone, to wciąż zdarzają nam się grzeszki, które rujnują całą naszą dietę.
  • Wafle ryżowe
    Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec.
  • Śniadanie w pracy
    Kto powiedział, że zdrowe jedzenie musi być drogie? Pewnie ten, kto nie skusił się na poszukanie wartościowego zamiennika dla zjadanych w pośpiechu fast foodów. Bo właśnie już na przykładzie przekąsek widać, że za kilka złotych można zjeść coś, co nie tylko zaspokoi głód, ale i zapewni zdrowie. Chcesz się przekonać? Czytaj dalej.
  • Orzechy włoskie
    Są znakomitą przekąską, dodatkiem do ciast i sałatek warzywnych. Warto jeść je regularnie, bo służą zdrowiu i zapobiegają m.in. zawałowi serca.
  • Lunch przy biurku
    W ciągu pracy, także tej biurowej, każdy z nas potrzebuje energii, dlatego trzeba pamiętać o regularnym jedzeniu. Często z braku czasu sięgamy wówczas po słodycze czy inne śmieciowe jedzenie. Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty. Małgorzata Paprocka-Chylewska, dietetyk LightBox przygotowała listę pomysłów, które warto wziąć pod uwagę.
  • Kobieta je frytki
    Kiedy się zdenerwujesz, sięgasz po jedzenie? Jakie? Idziemy o zakład, że po tuczącą przekąskę lub fast food. Taką odpowiedź dają również naukowcy.