• Ryż
    Jest jednym z najłatwiej przyswajalnych zbóż i stanowi główne pożywienie dla połowy ludności całej Ziemi - to ryż. Ale najnowsze badania wykazały, że jego nadmierne spożycie może szkodzić zdrowiu. Powodem do niepokoju jest wysoka zawartość arsenu w ziarnach.
  • Ryż zawiera truciznę - arsen?
    Ryż jest zdrowy, o ile nie dominuje w diecie - ostrzegają naukowcy. Nadmiar ryżu może prowadzić do wielu chorób, a nawet obniżyć IQ u dzieci.
  • Zakupy, zdjęcie ilustracyjne
    Z czeskich sklepów Lidla znika ryż skażony ołowiem, sprzedany przez polską firmę. Czy produkt ten trafił także na półki w Polsce? Szefowie Lidla tłumaczą się w portalu dziennik.pl
  • Sklep - zdjęcie ilustracyjne
    Czeska Państwowa Inspekcja Rolniczo-Żywnościowa (SZPI) poinformowała, że sieć handlowa Lidl w Czechach musi wycofać ze sprzedaży ryż kupowany od polskiej firmy ze względu na nadmierną zawartość ołowiu. Według SZPI w pakowanym w Polsce ryżu normy dotyczące zawartości ołowiu przekroczone zostały 2,5-krotnie
  • Za dużo białego ryżu w diecie? Duże ryzyko cukrzycy typu 2
    Jedząc biały ryż codziennie, możesz nabawić się choroby na własne życzenie. Uczeni dowiedli, że regularne posiłki z ryżem w roli głównej nie tylko tuczą, ale i zagrażają zdrowiu.
  • Katarzyna Figura
    - Dieta to przede wszystkim świadomość tego, co jemy i ile jemy. Nigdy nie stosowałam drastycznych metod. Jeżeli widzę, że dżinsy są za ciasne, to staram się moderować dietę - mówi Katarzyna Figura. - Całe sedno tkwi we właściwym zbilansowaniu diety - dodaje aktorka.
  • Dieta makrobiotyczna zawiera 50 proc. ziaren, które zwykle pochodzą z brązowego ryżu
    Słowo makrobiotyczny pochodzi od greckiego słowa makro i bio - oznacza żywotność lub wspaniałe życie . Obecnie dieta makrobiotyczna związana jest przede wszystkim z Japonią - z filozofią Wschodu, dzięki Yin i Yang wprowadzającą równowagę w życiu. Żywność Yin jest słodka, zimna i "pasywna", natomiast żywność Yang jest gorąca, słona i "agresywna".
  • Ludzką krew da się uprawiać na polach
    Szykuje się przełom w medycynie. I to dzięki żywności genetycznie modyfikowanej. Naukowcy wprowadzili ludzki gen do ryżu, dzięki czemu roślina GMO zaczęła produkować ważny składnik ludzkiej krwi.
  • Tradycyjne kanapki coraz częściej ustępują miejsca sushi
    Tradycyjne kanapki coraz częściej ustępują miejsca sushi. Ta japońska potrawa staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Jemy ją, bo tak wypada i wydaje nam się, że jest... zdrowa. Ale czy aby na pewno zdrowa? Tu naukowcy mogą mieć odmienne zdanie.
  • Robotnicy przeładowują ryż
    Ponad 718 milionów ton ryżu w tym roku zostanie wyprodukowane na całym świecie. Prawie 650 milionów ton wyprodukują Azjaci. Tajlandia jest czołowym producentem ryżu na świecie. Nowy rząd tego kraju, który doszedł do władzy kilka dni temu, obiecał wypłacić rolnikom stałą ceną 15 000 batów (500 dolarów) za tonę ryżu, niezależnie od cen rynkowych.