słodzenie Przykazania zdrowego słodzenia. Poznaj i stosuj! Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Nasz mózg, kiedy receptory smakowe wyczują słodkość, nagradza nas dopaminą i endorfiną - tzw. hormonami szczęścia, wywołującymi u ludzi dobre samopoczucie. Nic więc dziwnego, że tak lubimy ciastka, batony czy czekoladę. Czy w zdrowej diecie znaleźć miejsce na słodką przyjemność? Polak zjada 51 kg cukru rocznie. Gdzie jest ukryty ten słodzik? Co jedzą Polacy? 80 proc. z nas uważa, że odżywia się zdrowo. Wiele osób deklaruje, że nie je cukru, jednak dane temu przeczą. Według GUS-u statystyczny Polak zjada 51 kg cukru rocznie. Gdzie jest ukryty cukier, który spożywamy? Statystyczny Polak zjada miesięcznie 3,5 kg cukru. Czym to grozi? Według Światowej Organizacji Zdrowia dziennie możemy zjeść 5 łyżeczek cukru. Tymczasem statystyczny Polak zjada miesięcznie 3,5 kg cukru, z czego 1 kg to ten w torebkach, a reszta ulokowana jest w innych produktach. Jakich? Dlaczego jest szkodliwy? Kiedy cukier pojawił się w Europie? Reklama Dlaczego tak trudno zrezygnować ze słodyczy? Słodkie bywają dzieci, kotki, babeczki. To, co słodkie budzi w nas dobre emocje. Dlatego, choć cukier uzależnia i szkodzi niczym nikotyna, nie postrzegamy jego spożycia jako niebezpiecznego dla zdrowia. Jak przekonać mózg do zdrowego jedzenia Naukowcy dowiedli, że za wybory żywieniowe odpowiada mózg. Co więcej, można go wyuczyć preferowania zdrowej żywności zamiast śmieciowego jedzenie. Ten mechanizm, działający tak u dzieci, jak i u dorosłych, może okazać się zbawienny w dobie otyłości, cukrzycy i nadwagi. Reklama Nie jesteś skazany na cukier. Są zdrowe zamienniki WHO bije na alarm - zjadamy 40 kg cukru rocznie. To dwa razy za dużo. Ale większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Warto przyjrzeć się bliżej, czym słodzimy potrawy i co dodają do produktów producenci żywności. Bo słodzić można nie tylko białym cukrem. 300 razy słodsza niż cukier. Ma zero kalorii Pewnie już ją znasz. A jeśli nie, czas byś ją poznał. Oto stewia - zdrowy, naturalny substytut cukru. Ma zero kalorii i węglowodanów. Cukier odbiera rozum Masz problemy z pamięcią i z trudem uczysz się nowych rzeczy? Przyjrzyj się swojej diecie. Naukowcy dowodzą szkodliwy wpływ cukru na mózg. Ale konkretnego cukru – tego, który ukrywa się na przykład w napojach gazowanych i nie tylko... Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej