• Kobieta trzymająca kostki cukru
    Co jedzą Polacy? 80 proc. z nas uważa, że odżywia się zdrowo. Wiele osób deklaruje, że nie je cukru, jednak dane temu przeczą. Według GUS-u statystyczny Polak zjada 51 kg cukru rocznie. Gdzie jest ukryty cukier, który spożywamy?
  • Słodzenie herbaty
    Według Światowej Organizacji Zdrowia dziennie możemy zjeść 5 łyżeczek cukru. Tymczasem statystyczny Polak zjada miesięcznie 3,5 kg cukru, z czego 1 kg to ten w torebkach, a reszta ulokowana jest w innych produktach. Jakich? Dlaczego jest szkodliwy? Kiedy cukier pojawił się w Europie?
  • Kobieta trzymająca kostki cukru
    Słodkie bywają dzieci, kotki, babeczki. To, co słodkie budzi w nas dobre emocje. Dlatego, choć cukier uzależnia i szkodzi niczym nikotyna, nie postrzegamy jego spożycia jako niebezpiecznego dla zdrowia.
  • Winogrona
    Naukowcy dowiedli, że za wybory żywieniowe odpowiada mózg. Co więcej, można go wyuczyć preferowania zdrowej żywności zamiast śmieciowego jedzenie. Ten mechanizm, działający tak u dzieci, jak i u dorosłych, może okazać się zbawienny w dobie otyłości, cukrzycy i nadwagi.
  • Biały cukier
    WHO bije na alarm - zjadamy 40 kg cukru rocznie. To dwa razy za dużo. Ale większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Warto przyjrzeć się bliżej, czym słodzimy potrawy i co dodają do produktów producenci żywności. Bo słodzić można nie tylko białym cukrem.
  • Stewia
    Pewnie już ją znasz. A jeśli nie, czas byś ją poznał. Oto stewia - zdrowy, naturalny substytut cukru. Ma zero kalorii i węglowodanów.
  • Słodkie napoje ogłupiają
    Masz problemy z pamięcią i z trudem uczysz się nowych rzeczy? Przyjrzyj się swojej diecie. Naukowcy dowodzą szkodliwy wpływ cukru na mózg. Ale konkretnego cukru – tego, który ukrywa się na przykład w napojach gazowanych i nie tylko...