słodzik Aspartam może wywoływać zaburzenia lękowe utrzymujące się przez dwa pokolenia Aspartam, popularna substancja słodząca dodawana do żywności i napojów, u myszy wywołuje zaburzenia lękowe utrzymujące się przez dwa kolejne pokolenia – informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Niektóre słodziki mogą sprzyjać rakowi Obszerne francuskie badania wskazało na korelację miedzy niektórymi sztucznymi słodzikami i nowotworami - głównie piersi oraz związanymi z otyłością - informują badacze w piśmie „PLOS Medicine”. Polak zjada 51 kg cukru rocznie. Gdzie jest ukryty ten słodzik? Co jedzą Polacy? 80 proc. z nas uważa, że odżywia się zdrowo. Wiele osób deklaruje, że nie je cukru, jednak dane temu przeczą. Według GUS-u statystyczny Polak zjada 51 kg cukru rocznie. Gdzie jest ukryty cukier, który spożywamy? Reklama Eksperci odradzają regularne picie napojów ze słodzikami. Dlaczego? Zamiast napojów dietetycznych z dodatkiem słodzików, lepiej pić wodę, nawet gazowaną lub aromatyzowaną, ale bez cukru – rekomendują specjaliści z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego na łamach pisma „Circulation”. 200 razy słodszy niż cukier. Co to jest ASPARTAM i czy szkodzi? Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję w sprawie tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE. Reklama Porcja słodkości, czyli 8 zamienników cukru. Przeczytaj, zanim na coś się zdecydujesz! Sklepowe półki obfitują w przeróżne zamienniki tradycyjnego cukru i produkty, w których zamiast białego kryształu znalazły się inne substancje słodzące. Możemy wybierać spośród słodzików, które mają zero kalorii, ale także przeróżnych egzotycznych „słodziw”, jak cukier kokosowy czy daktylowy. Na co się zdecydować, aby odpowiednio zarządzać kaloriami? Czym różnią się powyższe produkty i czy pomogą nam pomóc w zrzuceniu wagi? Słodki kalejdoskop. Jakie są zdrowe zamienniki cukru? Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Latem uważaj na to, co pijesz! Ciepło, duszno, parno. Jak przetrwać taką pogodę? Spożywanie dużej ilości płynów to podstawa. Należy jednak pamiętać, że nie każdy napój pomoże nam przetrwać największe upały. Zamiast cukru. Oto zdrowe zamienniki Cukier nazywany jest białą śmiercią, bo jego nadmiar w diecie prowadzi do śmiertelnych chorób tj. otyłość, cukrzyca, a nawet nowotwory. Czas wykluczyć go z codziennego menu! "Cukier" zero kalorii? Tak! Objadaj się nim do woli Lubisz łakocie i dbasz o linię? Można to z powodzeniem pogodzić. Oto naturalny substytut cukru, który do tego sprzyja zdrowiu. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej